ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Pushbacks

 

Ας καλέσει τους δημοσιογράφους και ας τους παρουσιάσει, ώστε να κλείσει στόματα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σιωπά είναι παραδοχή των pushbacks

Η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών κατήγγειλε προχθές την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί συστηματικά τις επαναπροωθήσεις προσφύγων -γνωστή και ως «pushbakcs»- παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επικαλείται στοιχεία της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με τα οποία περίπου 300 περιστατικά τέτοιου είδους επαναπροωθήσεων έχουν καταγραφεί στα νησιά του Αιγαίου και τα σύνορα του  Έβρου. Τα ΜΜΕ σιωπούν.

Την ίδια ημέρα συνέβη το περίεργο περιστατικό της Ικαρίας.

Μια ομάδα από 23 πρόσφυγες αποβιβάστηκε στο νησί, όπου οι κάτοικοι τους βοήθησαν και τους περιέθαλψαν. Λίγο αργότερα το Λιμενικό τους παρέλαβε λέγοντας ότι θα τους μεταφέρει σε κέντρο υποδοχής στη Σάμο. Η τουρκική Ακτοφυλακή όμως ανακοίνωσε αργότερα ότι μια βάρκα με 23 πρόσφυγες βρέθηκε να πλέει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν φαίνεται να πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους.

Δεν είναι de facto αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί των Τούρκων. Αν όμως η Ελλάδα δεν θέλει να χρεωθεί ότι τους έβαλε σε μια βάρκα και τους πέταξε πίσω, παραβιάζοντας κάθε λογική ανθρωπισμού, δεν έχει παρά να εμφανίσει αυτούς τους ανθρώπους.

Στη Σάμο δεν υποτίθεται ότι τους έχει; Ας καλέσει τους δημοσιογράφους και ας τους παρουσιάσει, ώστε να κλείσει στόματα.

Το γεγονός ότι σιωπά είναι το χειρότερο απ’ όλα. Είναι παραδοχή των pushbacks. Αν η Ελλάδα παίρνει επάνω της όλη την απανθρωπιά της Ευρώπης, θα έρθει η στιγμή που θα ντρέπεται γι’ αυτό.