ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Έτοιμο το μονοπάτι των 5 νερόμυλων στο Σκαλοχώρι!

Μια πανέμορφη περιπατητική διαδρομή (το μονοπάτι των 5 νερόμυλων) στο Σκαλοχώρι Λέσβου, καθαρίστηκε από εθελοντές  στα πλαίσια μίας συνεργασίας  της φυσιολατρικής κίνησης  ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ με τους κατοίκους της περιοχής.  Κόντρα στα φαραωνικα πρόγραμματα για το περιβαλλον χωρίς την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Η δράση έγινε σε συνεργασία με τον τοπικό περιβάλλοντικο πολιτιστικό σύλλογο “ΔΡΥΣ” και τους κατοίκους που είναι ενθουσιασμένοι και  υποσχέθηκαν να φροντίσουν για τη συνέχεια του μονοπατιού, αναβιώνοντας το παλιό καλντερίμι που οδηγούσε από το χωριό στην παραλία Καλό Λιμάνι (Τσαμουρ λιμάνι).
Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού (οπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές κάτω από τον πλάτανο) και κατεβαίνει στην καταπράσινη ρεματιά και την κοίτη και συναντά 5 νερόμυλους (παλαιότερα υπήρχαν 14) και τον Αγ.Θεράποντα πριν ξαναγυρίσουμε στην πλατεία του χωριού μετά από κυκλική πορεία 2 ωρών. Λίγο πιο κάτω από το πέρασμα της κοίτης υπάρχει μεγάλος καταρράκτης με βάθρα που όμως είναι επικίνδυνο να τον επισκεφτουμε προς το παρόν.
Επίσης καθαρίστηκε εχθές με παρέμβαση της τοπικής κοινότητας ο νερόμυλος κοντά στον Άγιο Θεράποντα με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.
Η φυσιολατρική κίνηση ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ ευχαριστεί τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την υποστήριξη κ την Μονή Λειμώνος που φιλοξένησε τους εθελοντές.
Φωτογραφίες Μιχάλης Ανδρεαδέλλης