ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Αναγκαίο το νέο παραγωγικό μοντέλο στον κτηνοτροφικό τομέα του νησιού

Η απειλή ενός κτηνοτρόφου ότι θα αυτοκτονήσει μέσα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία  Λέσβου στην περίπτωση που θα σφαζόταν το κοπάδι του δεν πρέπει να το δούμε ως ένα μεμονωμένο γεγονός. Η επιζωοτία της ευλογιάς που έχει χτυπήσει το νησί μας από τον περασμένο Σεπτέμβρη έχει εξαντλήσει σωματικά και συναισθηματικά τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και το στελεχιακό προσωπικό της παραπάνω Υπηρεσίας.

Οι κτηνοτρόφοι πιέζονται γιατί ζουν συνεχώς μέσα στο άγχος της αβεβαιότητας και του φόβου που επιφέρει η απειλή της ασθένειας, αλλά και από το γεγονός της αβέβαιης επιβίωσής τους αφού οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος, που έχουν διαμορφωθεί στην τοπική αγορά, καθιστούν ζημιογόνες τις  περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Είναι αλήθεια πως εάν υπήρχε εξ αρχής ένα πιο οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ευλογιάς από την Περιφέρεια το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί και δεν θα φτάναμε στο σημείο να γίνονταν  παραμονές γιορτών οι σφαγές σε συνθήκες που ευνοούσαν τη μεγάλη πτώση στις τιμές των αρνιών.

Πέρα, όμως, από το οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ευλογιάς, καθοριστικό  μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση της ασθένειας, είναι και το κλίμα που επικρατεί στην κτηνιατρική υπηρεσία. Οι ανταγωνισμοί, οι καυγάδες, οι καταγγελίες και οι αλληλομηνύσεις, μεταξύ του προσωπικού της, εμποδίζουν τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη δημιουργία κλίματος ομοψυχίας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου, εκ των πραγμάτων, έργου. Έτσι, ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα καθυστερούν, ενώ αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στα όρια των κανονισμών δεν λαμβάνονται ποτέ από το φόβο ενός λάθους χειρισμού με  επακόλουθο την από μέσα καταγγελία.

Μέσα σ αυτό το εχθρικό εργασιακό περιβάλλον οι πρώτοι που πιέζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γι αυτό επιβάλλεται  να καταλάβουν πως πρέπει να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους για να εργαστούν χωρίς τα συναισθηματικά και ψυχολογικά βάρη που τους εξουθενώνουν. Όταν γενικά καταβάλει κανείς τόσο μεγάλη ενέργεια και κόπο στην δουλειά του, είναι κρίμα να μην μπορεί να εισπράξει την αυτοεκτίμηση, την χαρά και την ηθική ικανοποίηση που απορρέουν από αυτήν αλλά και την επακόλουθη καθολική κοινωνική αναγνώριση και αγάπη της κοινωνίας.

Βέβαια πέρα από τη συμπεριφορά των εργαζομένων είναι χρέος της Περιφέρειας να εξυγιάνει και να λύση όλα τα λειτουργικά προβλήματα της Υπηρεσίας που παίζει τόσο σημαντικό και  κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη και προστασία της κτηνοτροφίας αλλά και σε πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες του τόπου μας.

Επίσης η  Κυβέρνηση πολλά μπορεί να κάνει για την ανάπτυξη και την προστασία του κτηνοτροφικού τομέα του νησιού μας  και ήδη το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποσχεθεί ότι πέρα από τις αποζημιώσεις που δόθηκαν ή θα δοθούν, σε όσους έχασαν τα κοπάδια τους, θα υπάρξει και γενικότερη ενίσχυση μέσα από τα προγράμματα De minimis και Μικρών  Νήσων Αιγαίου.

Όμως κι αυτά δεν φτάνουν.  Πρέπει η κυβέρνηση, οι παραγωγοί, αλλά  και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (και κυρίως η Περιφέρεια)  να φροντίσουν για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, επιστημονική καθοδήγηση και στήριξη των κτηνοτρόφων, δημιουργία κοινού φορέα διάθεσης προϊόντων και εφοδίων με την λειτουργία ενός κλαδικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού πρέπει να είναι στόχοι που θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελευταίους αφήσαμε τους κτηνοτρόφους γιατί πιστεύουμε ότι ο σημαντικότερος και ποιο ουσιαστικός ρόλος, σ αυτή την προσπάθεια, είναι ο δικός τους. Από τις δικές τους ενέργειες και τη δική τους συμπεριφορά κρίνονται όλα.

Η  γνώση, η  ενημέρωση, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της εκτροφής τους, η κοινή εκπροσώπηση, η συνεργασία, η κοινή προσπάθεια στον εφοδιασμό και στην πώληση των προϊόντων τους με δίκτυα διακίνησης και επιχειρήσεις οικονομίας κλίμακας, η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής τους ικανότητας μέσα στην αγορά, πρέπει να είναι τα ζητούμενα με τα οποία πρέπει να πορευτούν.  Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι κτηνοτρόφοι τόσο πιο γρήγορα θα έρθουν οι καλύτερες μέρες γι αυτούς.