ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ανακοίνωση των Σκαμνιωτών Λέσβου: «Καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει το χωριό μας»

«Τα πρόσφατα γεγονότα βίας απέναντι σε αιτούντες άσυλο, στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφων ακόμη και πολιτών σε διάφορες περιοχές του νησιού προκαλούν αλγεινή εντύπωση και δυσφημούν το νησί μας.

Το χωριό μας, η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας με την αλληλέγγυα στάση του απέναντι σε πάσχοντες συνανθρώπους στην διάρκεια της μεγάλης δοκιμασίας του 2015-6. Με την ίδια συνέπεια βοήθησε μέχρι σήμερα υποστηρίζοντας τις θεσμικές προσπάθειες διαχείρισης αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και σύνθετου ζητήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας. Πάντα στο όνομα του νόμου και των διεθνών κανόνων, πάντα με κοινωνική ευθύνη σύμφωνα με μια μακρά παράδοση ανεκτικότητας, ανοικτότητας και φιλοξενίας.

Αυτή την τιμητική κληρονομιά καμιά πράξη μισαλλοδοξίας, τυφλού φανατισμού και βίας δεν μπορεί να αμαυρώσει.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το κάψιμο της δομής του Stage 2 που υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξασφάλιζε τη στοιχειώδη προστασία στους πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφθαναν στις ακτές της Βόρειας Λέσβου πριν μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.

Είμαστε απέναντι στις πρακτικές της μισάνθρωπης βίας που διχάζουν τον τόπο μας όταν απαιτείται η μέγιστη ενότητα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Στηρίζουμε τις τοπικές αυτοδιοικητικές μας αρχές στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, με σύνεση, ανθρωπισμό και σωφροσύνη.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Το Δ.Σ του Συλλόγου Σκαμιωτών Λέσβου “Παναγιά η Γοργόνα”
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Σκαμιάς (κατά πλειοψηφία)
Η Μαριάνθη Τσάκου, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Λέσβου».