ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ανεργία στο Β. Αιγαίο: Σαφείς τάσεις μείωσης αν και παραμένει υψηλή

Στους 12.831 ανέρχονται το σύνολο των καταγεγραμένων από τον ΟΑΕΔ ανέργων στα νησιά του Β. Αιγαίου, τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Αυτός ο αριθμός είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2012!

Τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό, που ως γνωστό είχε ανάμεσα στα άλλα και επιπτώσεις στην τοπική απασχόληση στον κλάδο, η κατάσταση, όσον αφορά τουλάχιστον την ανεργία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά εμφανίζει πλέον σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης.

Τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών, ο αριθμός των ανέργων στα νησιά μας εκτινάχθηκε. Ενώ την περίοδο πριν από το 2008, ο αριθμός των ανέργων ήταν συνήθως της τάξης των 5.500 – 6.500, από το 2010 άρχισε να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, για να ξεπεράσει τις 16.000 στο τέλος του 2014!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «παρέλαβε» την ανεργία στο Β. Αιγαίο στους 16.462 καταγεγραμμένους στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ανέργους !(1ος/2015).

Προφανώς, κανείς και καμία δεν είναι ικανοποιημένος/η με αυτή την κατάσταση και οι αριθμοί κρύβουν την πραγματικότητα που βιώνουν τόσοι οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι.

Η ανεργία, ειδικά για τα νησιά, είναι «ωρολογιακή βόμβα» και οι αποφάσεις και τα μέτρα για την ανάσχεσή της, πρέπει να είναι άμεσα. Ούτε κανείς βεβαίως έχει την αυταπάτη, ότι η πλειοψηφία των θέσεων μισθωτής εργασίας που υπάρχουν στα νησιά, είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, καλοπληρωμένες κλπ.

Η «εργασιακή ζούγκλα» είναι καθεστώς και  αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και όλες, πρώτα και κύρια το, όποιο, οργανωμένο τοπικό εργατικό κίνημα.