Οπως έχουμε ξαναγράψει, το πρόβλημμα της ανεργίας στη Λέσβο και στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι μεγάλο, έχουμε μάλιστα προτείνει και μια σειρά από συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες που είναι ανάγκη να παρθούν, προκειμένου να υπάρξει μια τοπική πολιτική για την δημιουργία απασχόλησης στο νησί μας.
Είναι όμως καλό, να έχουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, κυρίως γιατί μια σειρά από «αναλύσεις» εμφανίζουν την ανεργία στα νησιά μας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ακόμα και να …εκτινάσσεται «επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως λοιπόν δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, στους 12.913 ανερχόταν ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων στα νησιού του Β. Αιγαίου τον Ιούνη του 2017. Αυτός ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται από τον Γενάρη του 2012!
Ο πίνακας που παραθέτουμε είναι από τον ΟΑΕΔ και δείχνουν την καταγεγραμμένη ανεργία στα νησιά του Β. Αιγαίου, για τον πρώτο και τελευταίο μήνα του έτους (με εξαίρεση το 2017 που αφορούν τον Ιούνη) από το 2010 – 2016.
Ποιο είναι το άμεσο συμπέρασμα, που μπορούμε να βγάλουμε;
Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό, που ως γνωστό είχε ανάμεσα στα άλλα και επιπτώσεις στην τοπική απασχόληση στον κλάδο, η κατάσταση, όσον αφορά τουλάχιστον την ανεργία εμφανίζει σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης
Οπως μπορούμε να δούμε στον πίνακα, τα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών, ο αριθμός των ανέργων στα νησιά μας εκτινάχθηκε.
Ενώ την περίοδο πριν από το 2008, ο αριθμός των ανέργων ήταν συνήθως της τάξης των 5.500 – 6.500, από το 2010 άρχισε να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, για να ξεπεράσει τις 16.000 στο τέλος του 2014!
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «παρέλαβε» την ανεργία στο Β. Αιγαίο στους 16.462 καταγεγραμμένους στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ανέργους (1ος/2015) , ενώ η τελευταία καταγραφή που έχει αναρτήσει ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του και αφορά τον τον Ιούνη του 2017 εμφανίζει 12.913 ανέργους!
Προφανώς, κανείς και καμία δεν είναι ικανοποιημένος/η με αυτή την κατάσταση και οι αριθμοί κρύβουν την πραγματικότητα που βιώνουν τόσοι οι άνεργοι, όσο και οι εργαζόμενοι.
Η ανεργία, ειδικά για τα νησιά, είναι «ωρολογιακή βόμβα» και οι αποφάσεις και τα μέτρα για την ανάσχεσή της, πρέπει να είναι άμεσα. Ούτε κανείς βεβαίως έχει την αυταπάτη, ότι η πλειοψηφία των θέσεων μισθωτής εργασίας που υπάρχουν στα νησιά, είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, καλοπληρωμένες κλπ.
Η «εργασιακή ζούγκλα» είναι καθεστώς και εδώ και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους και όλες, πρώτα και κύρια το, όποιο, οργανωμένο τοπικό εργατικό κίνημα.
Ομως, για να μπορέσει κάποιος να σχεδιάσει, θα πρέπει πάντα να έχει μια εικόνα της πραγματικότητας και σίγουρα όχι αυτής που φτιάχνουν στη φαντασία τους οι τοπικοί «καταστροφολόγοι»!