ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Αριστείδης Καλάργαλης-Μικρονησιώτικη, όμορφη πατρίδα

Εδώ και μέρες άρχισαν τα ταξίδια κατοίκων μεγαλουπόλεων, καθώς και άλλων περιοχών, στους τόπους γέννησης ή καταγωγής· στα πατρογονικά εδάφη. Στη γενέθλια γη αναφερόμαστε όλοι μας με ξεχωριστή χαρά. Αλλά και οι κάτοικοι ενός τόπου αναφέρουν με περηφάνια τους σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε η γη τους. Αρκετές φορές ερίζουν χωριά, πόλεις, αλλά και κράτη για το ποια είναι η πατρίδα, ο γενέθλιος τόπος κάποιου που διακρίθηκε ιδιαίτερα στον βίο του. Αναζητούν τις ρίζες παππούδων και γιαγιάδων, την ελάχιστη ένδειξη έτσι ώστε να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν στο ληξιαρχείο γέννησης ή καταγωγής τον «επώνυμο» συμπολίτη τους.

Τις προάλλες μια γυναίκα από την Αφρική έγινε μάνα, γέννησε το αγοράκι της στην ακατοίκητη νησίδα Μπαρμπαλιάς· της βορειοανατολικής Λέσβου. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα νησάκια του μικρού συμπλέγματος Τοκμάκια· ο Μπαρμπαλιάς, η Παναγιά, το Ασπρονήσι κι ο Τσουκαλάς. Σ’ αυτά κατοικούν αγριοκούνελα και φωλιάζουν θαλασσοπούλια, κάποτε άφηναν για βόσκηση μικρά κατσίκια. Στο μεγαλύτερο, τον Μπαρμπαλιά, στα παλιά χρόνια φύτευαν σιτάρι. Για να οργώσουν τη γης έδεναν πίσω από μια βάρκα δύο βόδια και κολυμπώντας τα πήγαιναν στο νησάκι! Τι άγνωστη εικόνα, του ανθρώπινου μόχθου και της ζωής! Στις μέρες μας τα νερά τους, πλούσια σε ψάρια, επισκέπτονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες. Τα τελευταία χρόνια έγιναν τόπος ημερήσιων θαλάσσιων εκδρομών από τις τουριστικές περιοχές του νησιού. Αυτό το μικροσκοπικό νησάκι έγινε γενέθλιος τόπος του αγοριού. Ω! τι όμορφη πατρίδα για έναν άνθρωπο, μια ελάχιστη κουκκίδα του Αιγαίου πελάγους· τι ποιητικό, παραμυθένιο, αλλά πραγματικότητα.

Ποιος θα δηλωθεί ως τόπος γέννησης του αγοριού; Το νησάκι ή η κοντινή κωμόπολη του Μανταμάδου; Το φιλοπρόοδο και προοδευτικό χωριό μπορεί να γίνει ο πνευματικός πατέρας, ο ανάδοχός του. Θα είναι όμορφο η κοινότητα να ενδιαφερθεί, να υιοθετήσει τον μικρό. Στο πέρασμα του χρόνου να παρακολουθεί την πορεία, το μεγάλωμα, τη ζωή του. Αυτή είναι μια όμορφη πατρίδα για έναν πολίτη του σύγχρονου κόσμου· γεννημένος στο μεταίχμιο, στο όριο Ανατολής και Δύσης.

Σκέφτομαι το νεογέννητο μικράκι μετά από χρόνια. Εφηβο, παλικαρόπουλο κάπου στη γης, πολίτη του κόσμου, να αφηγείται στην παρέα του την περιπέτεια, τα γεννητούρια του. Οτι είδε το φως σε μια σπιθαμή γης μες στη θάλασσα. Στις απορίες, στην επιφύλαξη, αλλά και στον θαυμασμό της παρέας θα δείχνει τις φωτογραφίες που απαθανάτισαν το ιδιαίτερο και μοναδικό αυτό γεγονός. Μετά θα ’ρθουν οι ερωτήσεις: πού είναι αυτό το νησί, πώς νιώθει που έχει μια τοσοδούλα πατρίδα. Γιατί αυτό είναι ο Μπαρμπαλιάς για το μικράκι· Πατρίδα. Μια όμορφη, γλυκιά πατρίδα.

-συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας