ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης: Η κληρονομιά της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ στην πόλη μας

Η Βιβλιοθήκη της Μυτιλήνης ιδρύθηκε με πρωτοβουλία  της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ Μυτιλήνης.

Ελεύθερη Λέσβος 10/03/1945

Στις 10/03/1945, η «Ελεύθερη Λέσβος» δημοσιεύει την επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας της στο κτήριο της οδού Σμύρνης και ενημερώνει για το ωράριο λειτουργίας της, ενώ η ίδρυση οριστικοποιείται και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης.

Oπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης «η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης Δημόσιας Βιβλιοθήκης στο νησί γίνεται τη δεκαετία του 1920, με αποκορύφωση το 1929, όταν αποφασίζεται η σύσταση Συλλόγου με την ονομασία «Φιλοβιβλικός Σύλλογος», με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση Βιβλιοθήκης.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο 1945, όταν με πρωτοβουλία της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, μέρος των βιβλίων του ακαδημαϊκού ακαδημαϊκού Δ. Βερναρδάκη, που επί σχεδόν μισό αιώνα, κυρίως λόγω κληρονομικών ζητημάτων, παρέμεναν κλεισμένα στο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. μεταφέρονται στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα η Βιβλιοθήκη και συγκροτείται μετά από πολυετή προσπάθεια η πολυπόθητη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Εφημερίδα Εξόρμηση (23/02/1945)

Σχεδόν σύσσωμος ο τοπικός τύπος υποδέχεται με τον πιο θερμό τρόπο την ίδρυση, της Βιβλιοθήκης κάνοντας εκκλήσεις για δωρεές βιβλίων, με σημαντικότερες μεταξύ άλλων εκείνες των Χ. Μπίνου, Αρ. Νιάνια, Γρ. Ρουσέλλη, Α. Σιφναίου και των ομογενών από τη Νέα Υόρκη Γ. Παπανικόλα και Στρ. Χατζηρόκα. Τέλος, πολύ σημαντική υπήρξε η προσφορά ολόκληρης της Βιβλιοθήκης του Γυμνασιάρχη Ιωάννου Ολύμπιου από τον ίδιο.

Από το 1952 η Βιβλιοθήκη, γίνεται Δημόσια και εμπλουτίζεται συνεχώς μέσω δωρεών και αγορών, με τεκμήρια που αριθμούν περισσότερους από 110.000 τίτλους και καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο της ανθρώπινης γνώσης.

 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης