ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Βοστάνειο: Να κάνουμε κριτική, αλλά να μην ξεχνάμε που ήταν πριν από τρία χρόνια!

Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την επίθεση που είχε γίνει από μερίδα του τοπικού τύπου στους εργαζόμενους στο Βοστάνειο, για το αυτοσχέδιο πρωτοχρονιάτικο πάρτι, είχαμε γράψει:

“Θα μπορούσε, …., κάποιος να είχε εκατοντάδες λόγους να κάνει παράπονα, κριτική ή οτιδήποτε άλλο για την λειτουργία του νοσοκομείου, για τις υπηρεσίες που αυτό προσφέρει. για την συμπεριφορά κάποιων εργαζομένων σε αυτό, για την λειτουργία της διοίκησής του, για ότι τέλος πάντων, αυτός ή αυτή, θα θεωρούσε σημαντικό και θα ήθελε να παραπονεθεί, να κάνει κριτική, να διαμαρτυρηθεί ή οτιδήποτε άλλο.

Όλα αυτά όμως, μέσα σε ένα πλαίσιο και με ένα τέτοιο τρόπο, που πάνω από όλα θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και η διοίκησή του αυτό να ορθοποδήσει, να γίνει ένα πραγματικά σύγχρονο νοσοκομείο, τέτοιο που να μας αξίζει.”

Το Βοστάνειο, λοιπόν, ξαναέρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή την περίπτωση του ασφαλισμένου και του ραντεβού που κλείστηκε για τον Μάιο. Στην ουσία, έρχεται στην επικαιρότητα, πράγμα απολύτως φυσικό, η κατάσταση που επικρατεί σε όλο το τοπικό σύστημα υγείας.

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να είμαστε απολύτως σαφείς: Είμαστε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που υπάρχει στο τοπικό σύστημα υγείας; Η απάντηση είναι “όχι”. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και προσωπικό, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις κάλυψης των αναγκών όλου του πληθυσμού, προφανώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ακόμα και διαφθοράς. 

Όμως η σωστή ερώτηση είναι “σε πια βάση κάνουμε τις συγκρίσεις”; Ολοι και όλες γνωρίζουμε, ότι μόλις πριν από 3 χρόνια, το τοπικό σύστημα υγείας, ήταν ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Όλοι και όλες θυμόμαστε τις τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν σε προσωπικό, όλοι και όλες θυμόμαστε το κλείσιμο του “του ΙΚΑ” στην Επάνω Σκάλα, τα τεράστια χρέη σε προσωπικό και προμηθευτές, την ανυπαρξία ειδικοτήτων και αγροτικών γιατρών.

Είναι σήμερα, τρία χρόνια μετά, η κατάσταση ίδια; Εχει, μήπως, χειροτερέψει; Η απάντηση είναι “οχι” και στα δύο. Αυτό δεν το λέμε, μόνο, εμείς. Ούτε τα στοιχεία που υπάρχουν για τις προσλήψεις που έχουν γίνει, για την βελτίωση των υποδομών, για την γενναία οικονομική ενίσχυση συνολικά του συστήματος υγείας. Το λένε οι ίδιοι οι χρήστες των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

Έχουμε απαιτήσεις για πολλά περισσότερα; Προφανώς. Αφού η κυβέρνηση με την βοήθεια των εργαζομένων στο νοσοκομεία και τα Κ.Υ. κατάφερε και κράτησε το σύστημα στα πόδια του, ο επόμενος στόχος είναι αυτό να αναπτυχθεί. Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο, να στηθεί από την αρχή η πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νησί. Αλλά, αυτά, δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ούτε μπορούν φαινόμενα διαφθοράς να εξαλειφθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, Ειδικά αυτά τα τελευταία, δεν μπορούν να εξαλειφθούν χωρίς στην συνεργασία των χρηστών υγείας. Δεν θα υπάρχει κανένα αποτέλεσμα  αν δεν περάσουμε στο επόμενο βήμα. Η καταγγελία στους μηχανισμούς που το ίδιο το σύστημά υγείας πλέον έχει, είναι ένα σοβαρό βήμα στην ηθικοποίηση του όλου συστήματος!