ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην Υπηρεσία Ασύλου

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, κατέθεσαν 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου.

Ένας σημαντικός αριθμός συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου για σχεδόν 10 έτη, ενώ οι περισσότεροι έχουν μέσο όρο υπηρεσίας τα 4 έτη και εξακολουθούν να προσφέρουν καθημερινά με αυταπάρνηση.
Παρά την δεδομένη σημαντική συνεισφορά των υπαλλήλων αυτών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους με αποκορύφωμα πριν από ένα χρόνο όταν χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αποφάσισε να μην ανανεώσει 17 εξ’ αυτών, αναγκαζόμενη τελικά, αν και μερικώς, να συμμορφωθεί με τις προσωρινές αποφάσεις των δικαστηρίων υπέρ των εργαζόμενων.
Επειδή, οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη θετική εικόνα και την υψηλή απόδοση της Υπηρεσίας Ασύλου κι επειδή η αβεβαιότητά τους δεν μπορεί να συνεχίζεται, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ανανεώσει εγκαίρως τις συμβάσεις των εργαζομένων της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και να προχωρήσει σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην Υπηρεσία με σημαντική μοριοδότηση της εξειδικευμένης προϋπηρεσίας, ώστε να μην χαθεί η σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί. 
—————————————————————————————————————————————

 

Αθήνα, 23 Απριλίου 2021 

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου 

ΘΕΜΑ: «Ανανέωση όλων των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου» 

Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου παραμένει σταθερά μια από τις παραγωγικότερες στην Ευρώπη, αυτό  συμβαίνει κυρίως λόγω του υψηλού αισθήματος ευθύνης, της υψηλής ειδίκευσης αλλά και της  εμπειρίας των υπαλλήλων τόσο του τακτικού προσωπικού όσο και των συμβασιούχων. 

Ένας σημαντικός αριθμός συμβασιούχων ορισμένου χρόνου εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου για  σχεδόν 10 έτη, ενώ οι περισσότεροι έχουν μέσο όρο υπηρεσίας τα 4 έτη και εξακολουθούν να  προσφέρουν καθημερινά με αυταπάρνηση. 

Παρά την δεδομένη σημαντική συνεισφορά των υπαλλήλων αυτών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμους με αποκορύφωμα πριν από ένα χρόνο όταν  χωρίς επαρκή νομική και διοικητική αιτιολόγηση αποφάσισε να μην ανανεώσει 17 εξ’ αυτών  αναγκαζόμενη τελικά, αν και μερικώς, να συμμορφωθεί με τις προσωρινές αποφάσεις των  δικαστηρίων υπέρ των εργαζόμενων . 

Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση στις θέσεις τους όλων των εργαζόμενων αυτής της νευραλγικής  Υπηρεσίας -το προσωπικό της οποίας πενταπλασιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- είναι  προς όφελος όχι μόνο της ίδιας της Υπηρεσίας, αλλά και του Υπουργείου, της χώρας συνολικά, καθώς  και των ανθρώπων που αιτούνται διεθνή προστασία στην Ελλάδα. 

Επειδή, οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό στη θετική εικόνα  και την υψηλή απόδοση της Υπηρεσίας Ασύλου. 

Επειδή, η αβεβαιότητα των εργαζόμενων δεν μπορεί να συνεχίζεται. 

Επειδή, το εν λόγω προσωπικό έχει αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Θα ανανεώσει εγκαίρως τις συμβάσεις του συνόλου των εργαζομένων της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου;
  2. Θα προχωρήσει σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην Υπηρεσία με σημαντική μοριοδότηση της εξειδικευμένης προϋπηρεσίας, ώστε να μην χαθεί η σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές 

Ψυχογιός Γιώργος 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη 

Αλεξιάδης Τρύφωνας 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βαρδάκης Σωκράτης 

Δρίτσας Θεόδωρος 

Ζαχαριάδης Κώστας 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν 

Ηγουμενίδης Νίκος 

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 

Κόκκαλης Βασίλειος 

Κουρουμπλής Παναγιώτης 

Λάππας Σπυρίδων 

Μάλαμα Κυριακή 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) Μάρκου Κωνσταντίνος 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Μιχαηλίδης Ανδρέας 

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Μπουρνούς Γιάννης 

Νοτοπούλου Κατερίνα 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) Παπαηλιού Γιώργος 

Παπανάτσιου Κατερίνα 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα) 

Ραγκούσης Γιάννης 

Σαντορινιός Νεκτάριος 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος) Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) Συρμαλένιος Νίκος 

Τελιγιορίδου Ολυμπία 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος 

Φάμελλος Σωκράτης 

Φίλης Νίκος 

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) 

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης 

Χρηστίδου Ραλλία