ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Να αποκατασταθούν οι φθορές στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

 

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την ανάγκη επίσπευσης της αρχιτεκτονικής και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης για την άμεση αποκατάσταση των φθορών στο κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης, επί της οδού Αλκαίου, ώστε  να καταστεί ασφαλές και πλήρως λειτουργικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κάλυψη των ήδη αυξημένων αναγκών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμερίζεται την αγωνία και στηρίζει τα εύλογα και δίκαια αιτήματα του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, που έθεσαν με επιστολή τους στην Υπουργό Παιδείας, περί αξιοποίησης του κτηρίου επί της οδού Αλκαίου, ενώ είναι πεπεισμένος ότι ο εξαιρετικός σχεδιασμός που έχει ήδη εκπονηθεί για την μελλοντική λειτουργία του κτηρίου, το οποίο αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο της Μυτιλήνης, θα αναδείξει περαιτέρω την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου μέσω του πλούσιου και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας υλικού, που διαθέτει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης.

———————————————————————————————–

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

 

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2021

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Επίσπευση αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής  μελέτης για την άμεση αποκατάσταση των φθορών σε κτήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών».

 

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει, προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορά με την επιστολή του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης με την την οποία εκφράζεται η αναγκαιότητα επίσπευσης της απαιτούμενης αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης, προκειμένου το χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο κτήριο, που διαθέτει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, επί της οδού Αλκαίου 24 να καταστεί ασφαλές και πλήρως λειτουργικό.

Επισημαίνεται ότι η άμεση επισκευή και η αποκατάσταση των υφιστάμενων σημαντικών φθορών στο εν λόγω κτήριο, που παραμένει έως σήμερα κλειστό, αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την ασφαλή λειτουργία του χώρου, η οποία θα συμβάλλει στην κάλυψη των ήδη αυξημένων αναγκών της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.

Επιπλέον, αναφέρεται ο εκτενής σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί για την αξιοποίηση του κτηρίου, ο οποίος περιλαμβάνει την λειτουργία του χώρου ως μουσειακού – εκθεσιακού με την φιλοξενία πλήθους εκθεμάτων και συλλογών μεγάλης ιστορικής αξίας καθώς και την λειτουργία εργαστηρίου ψηφιοποίησης παλαιών και σπάνιων τεκμηρίων.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η δυνατότητα – μέσω δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών –  πρόσβασης επισκεπτών και ερευνητών στο πλούσιο ψηφιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης  καθώς και σε ψηφιακό υλικό που αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου. 

Θεωρούμε ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, με την ικανοποίηση των εύλογων αιτημάτων που θέτει το Εφορευτικό της Συμβούλιο στην επιστολή αλλά και μιας ουσιαστικής αύξησης της τακτικής επιχορήγησης που λαμβάνει από την Πολιτεία,  μπορεί να αναβαθμίσει τη συμβολή της  ως πνεύμονας παιδείας και πολιτισμού της Λέσβου.    

 

Επισυνάπτεται η επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

                                                                                                                         

Ο καταθέτων βουλευτής

Ιωάννης Μπουρνούς