ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Γιάννης Μπουρνούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει το έκτρωμα Χατζηδάκη

 

Ειλικρινά απορώ πού το βρίσκετε τόσο θράσος όλοι σε αυτή την κυβέρνηση να κάνετε την πιο ξεδιάντροπη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να πετάτε τερατολογίες και εξωφρενικά ψεύδη, επειδή έτσι σας φαίνεται βολικό; Να μιλάτε για προστασία της εργασίας σε αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και για προστασία από τις απολύσεις στο άρθρο 66 που τις απελευθερώνει! Όλα όσα κάνετε αποπνέουν το ήθος και την πρακτική της νέας τραμπικής Δεξιάς. Έχουν τη σφραγίδα της ελεεινής αντιπολίτευσης των fake news που κάνατε επί 4 χρόνια και της προστασίας που απολαμβάνει ο αρχηγός σας από τους ολιγάρχες της ενημέρωσης –παροχή προστασίας που είναι και αμοιβαία εξάλλου και φαίνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο αλώνιζε επί βδομάδες τα κανάλια να το προπαγανδίζει μόνος του, χωρίς αντίλογο, με στημένους δημοσιογράφους που φέρονταν σαν μετακλητοί του κ. Μητσοτάκη. Πού το έχετε ξαναδεί αυτό; Σε ποια δημοκρατία το έχετε δει αυτό; 

Το νομοσχέδιο είναι εχθρικό προς την κοινωνία. Πλήττει και τους εργαζόμενους και τους άνεργους και την ίδια την οικονομία.

Το νομοσχέδιο συνδυάζει παλαιοθατσερικές ιδεοληψίες με απέχθεια και περιφρόνηση για τους απλούς εργαζόμενους. Δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο για το συμφέρον της εργοδοσίας. Εξάλλου οι φορείς που εκπροσωπούν μικρούς εργοδότες το καταδίκασαν. Είναι νομοσχέδιο, που όπως όλα όσα βγαίνουν από τους κύκλους του κ. Μητσοτάκη, ευνοεί συγκεκριμένα τμήματα της εργοδοσίας, συγκεκριμένες μερίδες της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εξυπηρετεί εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν περιμένουν να αναπτυχθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας, από την καινοτομία, τις επενδύσεις, την ενσωμάτωση τεχνολογίας. Αλλά από το παραδοσιακό ξεζούμισμα των εργαζομένων, την ένταση της εκμετάλλευσής τους, τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, της αρπαγής των αμοιβών και του χρόνου τους. Εξάλλου, αυτή η επιχειρηματικότητα, της αρπαχτής και του παρασιτισμού, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Δεξιάς. 

Το νομοσχέδιο αυτό επιβραβεύει τους χειρότερους εργοδότες. αυτούς που δεν ανταγωνίζονται με καλύτερα προϊόντα και υψηλότερη παραγωγικότητα, με ποιοτικότερη εργασία, αλλά αυτούς που θέλουν να ανταγωνίζονται απλώς με χαμηλότερα κόστη, αυτούς που κάνουν τους εργαζόμενους καύσιμο. 

Γιατί τέτοιους εργαζόμενους φέρνει το νομοσχέδιό σας. Αυτό είναι οι φθηνές και αυξημένες υπερωρίες του άρθρου 58, αυτό είναι η 10ωρη εργασία δίχως πρόσθετη αμοιβή και με ατομική και όχι συλλογική σύμβαση, απλώς με διευθυντικό δικαίωμα. Και δεν ισχυρίζομαι εδώ ότι ο κ. Χατζηδάκης, ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι τους δεν ξέρουν την άνιση σχέση εργαζόμενου εργοδότη. Δεν κατανοούν ότι το Εργατικό Δίκαιο και οι συλλογικές συμβάσεις, κυρίως στην Ευρώπη για την οποία δήθεν κόπτεστε, επινοήθηκαν ακριβώς για να αντισταθμίζουν αυτή την ανισότητα. Τα ξέρετε αυτά. Και για αυτό ακριβώς τα διαλύετε. 

Και τι να πει κανείς για την κατάπτυστη ρύθμιση διακεκομμένου ωραρίου για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση; Δηλαδή επιπλέον ωράριο σε μη συνεχόμενες ώρες. Ολόκληρη την ημέρα ο εργαζόμενος στην υπηρεσία του εργοδότη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά η μερική απασχόληση είναι προτιμώμενη μορφή απασχόλησης για μητέρες. Είναι που σας νοιάζει η γεννητικότητα και η οικογένεια. 

Και σαν μην έφτανε αυτό, προχωράτε και σε διεύρυνση της κυριακάτικης εργασίας. Είναι που παριστάνετε το κόμμα της εκκλησίας και των οικογενειακών αξιών, τέτοια φούμαρα πουλάτε στους θρησκευόμενους συμπολίτες μας και στις Ενώσεις πολυτέκνων. Και φροντίζετε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, από δεκάδες κλάδους, να εργάζονται Κυριακές, σε βάρος και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Γιατί άμα δεν δούλευαν και τις Κυριακές οι κούριερ που λιώνουν στους δρόμους κάθε μέρα, φαίνεται δεν θα μπορούσαν οι φίλοι της κυβέρνησης που επένδυσαν πρόσφατα σε εταιρίες κούριερ, να αγοράσουν και δεύτερο κότερο. Μήπως σας έγραψαν και τη διάταξη;  

Προφανώς, με τέτοιες ρυθμίσεις που απλώς συντρίβουν τους εργαζόμενους, που αποσπούν περισσότερα από τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, απομακρύνεται η ικανοποίηση της μέγιστης ανάγκης της ελληνικής οικονομίας: Να μειωθεί η ανεργία, να γίνουν νέες προσλήψεις, η επέκταση των επιχειρήσεων να μεταφραστεί σε νέες θέσεις εργασίας. Σε χώρα με τεράστια ανεργία και τεράστια επισφάλεια, διευκολύνετε τους εργοδότες να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη νέων προσλήψεων. Καλά θα πάει κι αυτό. 

Στο ίδιο πνεύμα συντριβής των εργαζόμενων και η πρακτικά πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση της επαναπασχόλησης του εργαζόμενου και η απαλλαγή πληρωμής των μισθών υπερημερίας. Σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα και οικονομικής κρίσης. 

Και για την περίπτωση που ο εργαζόμενος ήθελε να καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας έχετε φροντίσει. Ήμασταν περήφανοι για την ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Για πρώτη φορά η χώρα είχε Επιθεώρηση Εργασίας που έκανε τη δουλειά της και μπορούσε να την κάνει ακόμα καλύτερα με την κατάλληλη ενίσχυση στο μέλλον. Για πρώτη φορά οι Τράπεζες έτρωγαν πρόστιμα και οι διευθύνσεις προσωπικού μεγάλων εταιρειών φοβούνταν το ΣΕΠΕ και τα πρόστιμα για τις υπερωρίες. Για πρώτη φορά εργαζόμενες μητέρες πήγαιναν σπίτι νωρίς και έβλεπαν τα παιδιά τους νωρίτερα, το λέω για σας που τάχαμου νοιάζεστε για τις οικογένειες. Κάνετε το ΣΕΠΕ ανεξάρτητη αρχή για να την καταντήσετε σαν τις άλλες αρχές που διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού και πόρων και ουδείς λογοδοτεί. Γιατί το ζήτημα είναι να μην έχετε πολιτική ευθύνη εσείς για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. 

Αλλά και για την περίπτωση που οι εργαζόμενοι θέλουν να κατέβουν σε απεργία, κι εκεί έχετε φροντίσει. Εάν απεργία κριθεί παράνομη ή καταχρηστική όπως γίνεται με το 90% των απεργιών, απαγορεύετε την επαναπροκήρυξή της από το δευτεροβάθμιο συνδικάτο. Και εισάγετε και αστική ευθύνη για αποζημίωση των εργοδοτών σε βάρος συνδικαλιστών και απλώς απεργών. Με προσχήματα περί ψυχολογικής βίας σε βάρος απεργοσπαστών. Ένοπλη σωματοφυλακή για τους απεργοσπάστες πότε θα καθιερώσετε; Αδιανόητα πράγματα. Πρόκειται για πολιτική αλητεία. 

Ο συνδικαλισμός και η συλλογική δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα στην Ελλάδα και είναι αυτονόητα για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Προάγετε μια επιχειρηματικότητα που λιώνει τους μισθωτούς, αλλά επενδύει στις καλές σχέσεις με δεξιούς υπουργούς και πρωθυπουργούς για να τη διευκολύνουν με ευνοϊκή νομοθεσία και αποφάσεις. Ενισχύετε τον παρασιτισμό και τις αντιπαραγωγικές αντιαναπτυξιακές κακοδαιμονίες της Ελλάδας όπως την έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς.

Νομιμοποιείτε και γενικεύετε εργασιακές πρακτικές καταχρηστικές και αντικοινωνικές. Κυρίως, θίγετε τους απλούς ανθρώπους, αυτούς που είναι έτσι κι αλλιώς γονατισμένοι μετά από 10 χρόνια λιτότητας και σε μια χώρα που είχε πάντα χαμηλούς μισθούς και αυθαιρεσίες στην αγορά εργασίας. Θίγετε τους πιο τσακισμένους. Αυτό είναι που δεν θα σας συγχωρήσει κανείς. Να ξέρετε ότι αυτά τα αίσχη που νομοθετείτε, θα τα καταργήσουμε, ακόμα και αν είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε.