ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Δεύτερη ημέρα αστυνομικής επιχείρησης στον Καρά Τεπέ (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες έχουν ήδη στοιβαχτεί στο νέο καταυλισμό που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή της Μόριας.

Χωρίς εντάσεις, αλλά… υποχρεωτικά συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νέο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Για δεύτερη ημέρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαναγκάζουν εκείνους που έχουν μείνει άστεγοι για δέκα ημέρες μετά τις δραματικές πυρκαγιές να συνωστιστούν μπροστά στην είσοδο του Καρά Τεπέ προκειμένου να περάσουν από τα απαραίτητα τεστ και να εισέλθουν στο νέο καταυλισμό.

Το γεγονός ότι μέχρι χθες είχαν καταγραφεί περισσότερα από 130 κρούσματα κορονοϊού καταδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κατάσταση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι χθες είχαν εισέλθει στον καταυλισμό περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από σήμερα το πρωί έχουν μπει περισσότερα από 1.000 άτομα.

Οι αρχές έχουν ενημερώσει ότι θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες με στόχο να μπουν στον Καρά Τεπέ όλοι οι μετανάστες που βρέθηκαν εκτός Μόριας μετά τις πυρκαγιάς

Πλέον το βασικό ζητούμενο είναι να πειστούν οι περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην περιοχή «μύλος του Μουζάλα» όπου ήδη έχει φτιαχτεί από τους ίδιους ένας πρόχειρος καταυλισμός, αλλά κυρίως να εντοπιστούν και οι περίπου 1.500 που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στα βουνά της Μόριας.

Τριμερής τηλεδιάσκεψη Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν-Μέρκελ-Μητσοτάκη για τη Λέσβο

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο με το προσφυγικό συζήτησαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Kαλή διμερής επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ, που έχει την τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου. Στη συνέχεια  συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης (με τον οποίο συζητήσαμε) την κατάσταση στη Λέσβο και τα πρόσφατα επιτεύγματα των ελληνικών αρχών. Διερευνήσαμε περαιτέρω συνεργασία της Ε.Ε. και της Ελλάδας για πιθανό πιλοτικό έργο σχετικά με κέντρο υποδοχής και ασύλου στη Λέσβο», δήλωσε μέσω Twitter.

Όπως ανέφερε το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βίντεο από τη δομή που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στο Καρά Τεπέ, αντιπαραβάλλοντάς την με την κατάσταση που παρέλαβε στη Μόρια.