ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Δραστηριοτητες της δημοτικής κίνησης «με πυξίδα τον πολίτη»

Συνεχίζει τις επισκέψεις της η Δημοτική μας Παράταξη “Με
Πυξίδα Τον Πολίτη”
στις Κοινότητες της περιοχής Πλωμαρίου.

Την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, η Χιωτέλλη Εριφύλη συνοδευόμενη από τους Δημοτικούς Συμβούλους Βασιλική Ανδρεαδέλλη και Δημήτρη Μαλλιαρό και μέλη της Παράταξης, επισκέφτηκε το κοινοτικό συμβούλιο του Παλαιοχωρίου. Συναντήθηκε στο Κοινοτικό Γραφείο Παλαιοχωρίου με την Πρόεδρο κα Σοφία Κακλαμάνου, τους Τοπικούς Συμβούλους Πάμελα Καλαϊτζή και Γιώργο Παπουτσάνη και κατοίκους του χωριού.

Για μια ακόμα φορά έγινε φανερό το σοβαρό πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και αυτού του χωριού. Ακόμα και αυτές οι ελάχιστες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης καθυστερούν αφού δεν υπάρχει προγραμματισμός και συνεννόηση. Έτσι οι πρόεδροι των κοινοτήτων βρίσκονται σε αναμονή και κανείς δεν τους λέει πότε θα έρθει και η σειρά τους.
Ένα άλλο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου είναι οι μικρές χωματερές που έχουν δημιουργηθεί από σκουπίδια και μπάζα που πετάνε ασυνείδητοι, και ζητούν την παρέμβαση του Δήμου.

Παράπονα εξέφρασαν ακόμη για τον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση αφού όπως μας είπαν αυτά αδειάζονται στο απορριμματοφόρο μαζί με τα άλλα σκουπίδια με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η ανακύκλωση.

Ιδιαίτερα έντονο είναι στο χωριό το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτήρια καθώς πολλά από αυτά είναι έτοιμα να γκρεμιστούν, κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά το σεισμό του2017 .

Σε πολύ άσχημη κατάσταση, με σοβαρές ρωγμές και χωρίς να έχει ελεγχθεί από τη ΔΑΕΦΚ, σύμφωνα με την πρόεδρο, βρίσκεται και το κτήριο της κοινότητας και είναι άμεση η ανάγκη παρεμβάσεων.

Με τη σειρά μας αφού ακούσαμε τα προβλήματα της κοινότητας, ενημερώσαμε τους κοινοτικούς συμβούλους για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καταρτίσουν το πρόγραμμα των έργων που έχει ανάγκη το χωριό τους καθώς και για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη

. Για τα επικίνδυνα κτίρια του χωριού ενημερώσαμε το κοινοτικό συμβούλιο πως πρέπει να γίνει αίτηση στην Πολεοδομία για χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Επίσης από τις επισκέψεις μας στις Κοινότητες όλου του Δήμου μέχρι σήμερα, έχει προκύψει η ανάγκη γραμματειακής υποστήριξης των κοινοτικών συμβουλίων, για να
μπορέσει η λειτουργία τους να είναι ομαλή.
Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τις αποφάσεις των Κοινοτήτων στο δημοτικό Συμβούλιο και να μεταφέρουμε τα ερωτήματα που μας έθεσαν οι κοινοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων που μας γνωστοποιήθηκαν.

ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ;

Θα βαλτώσει και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ;

Με το νόμο 4.600 (άρθρο 156,παρ.1 της 9ης Μαρτίου 2019), που δημιούργησε δύο Δήμους στη Λέσβο, προβλέπονταν ότι η ΔΕΥΑΛ αυτοδίκαια αποκτά ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, με χωρική αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Λέσβο.

Ακόμα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε δύο χρόνια (δηλαδή έως τον Αύγουστο του 20121), τα δύο Δημοτικά συμβούλια να αποφασίσουν με απόλυτη πλειοψηφία όλων των μελών τους, αν θα διατηρήσουν μία ΔΕΥΑ, ή αν θα συγκροτήσουν μία ξεχωριστή σε κάθε Δήμο.

Τα μεσάνυχτα της 8ης Αυγούστου 2019 ψηφίστηκε ο νόμος 4623, με τον οποίο η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών (αφού κατάργησε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των κοινοτήτων για αναγκαία έργα) θέσπισε με το άρθρο 6 παρ. 3, τον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των Διαδημοτικών ΔΕΥΑ, με τόσο……σαφή τρόπο, ώστε μετά από λίγες μέρες τον τροποποίησε ξανά με την παρ.6/β του άρθρου 10 του νόμου 4625!!

Αλλά και πάλι η διάταξη για τον αριθμό των δημοτικών Συμβούλων που εκλέγει κάθε ένας από τους Δήμους στο Διοικητικό Συμβούλιο της διαδημοτικής ΔΕΥΑ, είναι ασαφής αφού με τη διατύπωση «προσαυξάνονται ανάλογα», δημιουργεί διαφορετικές ερμηνείες.

Με την ασυνεννοησία των αρμόδιων παραγόντων των δύο Δήμων, παρακολουθούμε με ανησυχία την διαφωνία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και μάλλον και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών στη μονομερή ερμηνεία και λήψη απόφασης από το Δήμο Μυτιλήνης.

Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου εσωτερικών, συνέταξε σχετική εγκύκλιο ώστε να δοθεί λύση, αλλά η Πολιτική Ηγεσία την …..κοσκινίζει για να ικανοποιήσει απαιτήσεις Δημοτικών αρχών που παρεμβαίνουν για να ευνοηθούν.

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ λήγει στις 30/11/2019 και αν δε δοθεί λύση μέχρι τότε βιολογικοί, δίκτυα, δεξαμενές, πηγές, θα πλέουν ξυλάρμενα…..

Το πρώτο μεγάλο έργο της νέας Δημοτικής αρχής ήταν το κλείσιμο της ΑΔΕΛ με ότι αυτό σημαίνει για τη διακινδύνευση της περιουσίας της.

Το δεύτερο μεγάλο έργο θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα είναι το κλείσιμο της ΔΕΥΑΛ και η διακινδύνευσητόσο σημαντικών και απαραίτητων για το Δήμο μας έργων

Ας μην φτάσουμε λοιπόν πάλι στο παρά πέντε !!!!!!!!