ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Δραστηριότητες Γιάννη Μπουρνού

Ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχεία στη Λέσβο μετά την παρέμβαση του Γιάννη Μπουρνού

Ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, μετά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 23/09/19 στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς.

Με την ερώτηση αυτή που ο Γ.Μπουρνούς είχε απευθύνει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, έθεσε το θέμα της εγκυκλίου του που καταργούσε τα ληξιαρχεία των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων στους 12 δήμους που συστήθηκαν με το άρθρο 154 του νόμου 4600/2019 (συμπεριλαμβανομένων των νέων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου). Μια ρύθμιση παράλογη, καθώς στην περίπτωση των καλλικρατικών δήμων που δημιουργήθηκαν το 2010, όλες οι δημοτικές ενότητες διατηρούσαν τα δικά τους ληξιαρχικά γραφεία.

Στο νησί της Λέσβου, αυτή η εγκύκλιος συνεπαγόταν την κατάργηση όλων των ληξιαρχικών γραφείων πλην αυτών που βρίσκονταν στις έδρες των δύο δήμων, πράγμα που θα υπέβαλε σε μεγάλη ταλαιπωρία πολλούς δημότες των δύο δήμων και ιδίως τους κατοίκους δυσπρόσιτων οικισμών που θα έπρεπε να κάνουν μεγάλες και δύσκολες μετακινήσεις για να προμηθευτούν μια ληξιαρχική πράξη από την έδρα του νέου δήμου, τη Μυτιλήνη ή την Καλλονή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας μετά την παρέμβαση του Γ.Μπουρνού τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η εγκύκλιος αυτή, κατέθεσε διορθωτική τροπολογία στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, με την οποία επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε από το 2010 και για τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων στους νεοσυσταθέντες δήμους. Έτσι, ξανανοίγουν τα 13 καταργηθέντα ληξιαρχικά γραφεία στη Λέσβο (6 στο Δήμο Μυτιλήνης και 7 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου).

Κατάθεση ερώτησης από τον Γ. Μπουρνού για το «μεταβατικό» Πρωτοδικείο Λήμνου

Ερώτηση για το θέμα του λεγόμενου «μεταβατικού» Πρωτοδικείου Λήμνου κατέθεσε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς. Πρόκειται για την ιδιότυπη περίπτωση του Ειρηνοδικείου Λήμνου το οποίο λειτουργεί άτυπα σαν αυτοτελές πρωτοδικείο χωρίς ωστόσο να διαθέτει τις υποδομές και τη στελέχωση γι’ αυτή τη λειτουργία, ενώ οι δικαστές μεταβαίνουν στη Λήμνο από τη Μυτιλήνη μόνο τη μέρα της εκδίκασης των υποθέσεων. Πρόκειται για ζήτημα που οι πολίτες, οι φορείς και οι δικηγόροι της Λήμνου έχουν αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ζητώντας την οριστική επίλυσή του με την ίδρυση ενός επίσημου αυτοτελούς Πρωτοδικείου και με την παρουσία εισαγγελέα στο νησί.

Ο Γ. Μπουρνούς ρωτά τον αρμόδιο υπουργό δικαιοσύνης τι προτίθεται να πράξει ώστε το Ειρηνοδικείο Λήμνου να αποκτήσει και τυπικά τη μορφή αυτοτελούς Πρωτοδικείου, με την αναγκαία παρουσία Εισαγγελέα, την κατάλληλη στελέχωση και τις αναγκαίες για εύρυθμη λειτουργία υποδομές, την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του Ειρηνοδικείου με στόχο, τελικά, τη συνολική αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών απονομής δικαιοσύνης στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.  

Την ερώτηση συνυπέγραψε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.