ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Δύσκολη μέρα για τη Λέσβο

Αρχή με το πρωινό μπλόκο στη διασταύρωση που οδηγεί στο ΚΥΤ της Μόριας, προκειμένου να μην επιτρέψουν οι κάτοικοι την είσοδο στον ελαιώνα των νεοαφιχθέντων προσφύγων. Περιστατικά προπηλακισμών και επιθέσεων σε αυτοκίνητα, ακόμα και Μυτιληνιών που έμοιαζαν με ξένους. Στο μπλόκο παραβρέθηκαν και με την παρουσία τους το νομιμοποίησαν, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Το αίσχος συνεχίστηκε στην παραλία της Θερμής, όπου συγκεντρωμένο εξαγριωμένο πλήθος, δεν άφηνε τους πρόσφυγες να αποβιβαστούν από το λιμάνι, βρίζοντάς τους χυδαία και σπρώχνοντας της βάρκα, όπου επέβαιναν και πολλά μικρά παιδιά. Δεν έλειψαν και εκεί οι επιθέσεις κατά της επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, κατά Μυτιληνιού φωτογράφου και ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου σε ΜΚΟ.

Τελικά οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειρηνική αντιφασιστική πορεία στην πλατεία Σαπφούς, όπου πλήθος κόσμου διαδήλωσε κατά των βιοπραγιών και των έκνομων ενεργειών ομάδων που θεωρούν ότι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε και διέταξε το κλείσιμο των συνόρων του Δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να μην έρχονται οι πρόσφυγες από τη δυτική Λέσβο!

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε κέντρο υποδοχής στη δυτική Λέσβο στη Συκαμιά, όπου θα διέμεναν οι πρόσφυγες που βγήκαν στην περιοχή.

Παράλληλα δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ συγκεντρώθηκαν ακροδεξιές ομάδες που επιτίθενται σε διερχόμενα αυτοκίνητα προς στο κέντρο της πόλης.

Ένα ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας, πνίγηκαν δύο παιδιά. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες εγκαταλείπεται ο δρόμος Τουρκία – Λέσβος και ανοίγει νέος δρόμος από Αδριανούπολη.

Η ζημιά που έχει γίνει στην τοπική κοινωνία είναι ανυπολόγιστη.