ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

«Ειδικό αναπτυξιακό» για την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων

Η λογική είναι η παρακάτω:

Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση θέτει τις προτεραιότητες της, όσον αφορά την ελληνική κοινωνία στο σύνολο της και βάζει στην αιχμή πρώτα την στήριξη των πλέων αδυνάτων από τους συμπολίτες μας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θέτει και τις προτεραιότητές της όσον αφορά την χώρα… ως χώρο. Αυτός είναι ο λόγος που η άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, συστατικό στοιχείο των καπιταλιστικών σχηματισμών, είναι βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής της πολιτικής.

Οπως έχουμε ξαναγράψει, με την νησιωτική της πολιτική «η πολιτεία για πρώτη φορά, δεσμεύεται έναντι των πολιτών, όχι μόνο των νησιών αλλά όλης της χώρας, ότι, με τον ίδιο τρόπο που οι ανάγκες των φτωχότερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας προηγούνται στην χάραξη της γενικότερης πολιτικής της, με αυτόν τον τρόπο και οι ανάγκες των κατοίκων των πλέον προβληματικών από τις περιοχές της χώρας, θα προηγούνται.»

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια εντάσσεται και το «Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα των νησιών του Β. Αιγαίου» του οποίου, η επίσημη έναρξη των εργασιών για τον σχεδιασμό του θα ξεκινήσουν με την επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Α. Χαρίτση, στη Μυτιλήνη.

Πολλοί και εδώ στο νησί, είναι αυτοί που συνδέουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα νησιά μας, με τις πιέσεις που αυτά δέχονται εξ” αιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά δεν είναι έτσι. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το «προσφυγικό», η κυβέρνηση, πάλι δια του αρμόδιου Υπουργού διέθεσε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στις τοπικές μας κοινωνίες.

Υπενθυμίζουμε, ότι μόνο οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς την περιφέρειά μας τα δύο τελευταία χρόνια, ξεπέρασαν τα 12 εκατ., ενώ εάν σε αυτές αθροίσουμε και τους πόρους που τις έχουν διατεθεί είτε για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών της τελευταίας περιόδου (πάνω από 7 εκατ. ευρώ) είτε η γενναία αύξηση του ΠΔΕ για το 2017 (πάνω από 7 εκατ.) τότε οι συνολικοί πόροι που διατίθενται τα τελευταία δύο χρόνια, στην περιφέρεια Β. Αιγαίου από τον κρατικό κορβανά, ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ!

Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, πάλι από τον Α. Χαρίτση, ανακοινώθηκε η ένταξη του εργου «Διαφήμιση – Προβολή Τουριστικών Προγραμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που  αφορά τον σχεδιασμό και την κατάρτιση ολοκληρωμένων διαφημιστικών προγραμμάτων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με τα νησιά μας να έχουν πάλι την μερίδα του λέοντος σε αυτό.

Είναι λάθος λοιπόν να συνδέουμε το «Ειδικό αναπτυξιακό των νησιών του Β. Αιγαίου» με το «προσφυγικό».  Για την αντιμετώπιση των, όποιων, επιπτώσεων από το προσφυγικό, έχουν δοθεί άπλετοι πόροι και είναι στο χέρι των τοπικών φορέων, κυρίως της περιφέρειας και των ΟΤΑ να δουν πώς θα τους αξιοποιήσουν.

Το «Ειδικό αναπτυξιακό» από την άλλη, ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας, που τώρα γίνεται πραγματικότητα και έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των νησιών. Για να το πούμε διαφορετικά, το «Ειδικό αναπτυξιακό» αποσκοπεί στην ενίσχυση των «κοινών πόρων» των νησιών μας, έτσι ώστε οι κάτοικοι τους να μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τα μέγιστα. Από αυτή την άποψη κυρίως μιλάμε για την ενίσχυση των «κοινών δυνατοτήτων» των κατοίκων των νησιών.

Αυτό από μόνο του, είναι μια βασική διαφορετική οπτική, της αντιμετώπισης των «περιφερειακών ανισοτήτων», σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι «περιφερειακές ανισότητες» χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά πόρων, όχι από το «κέντρο στην περιφέρεια», αλλά «δια μέσου της περιφέρειας πάλι στο κέντρο»!  Αυτός είναι και ο λόγος που με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, παρ” όλους τους πόρους που φαινομενικά έπεσαν στα νησιά μας, η απόσταση τους με το κέντρο συνεχώς μεγάλωνε!

Με το «Ειδικό αναπτυξιακό» η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Η στήριξη και η ενίσχυση του ενδογενούς δυναμικού της ανάπτυξης, δηλαδή των δυνατοτήτων που έχουν οι άνθρωποι των νησιών άλλα΄και η ενίσχυση των κοινών πόρων τους θα αποτελέσει το όχημα της δίκαιης ανάπτυξης στα νησιά μας.