ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ενώ η αποσυμφόρηση έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος ανεβάζει τους τόνους

Εντονη κινητικότητα υπάρχει στο προσφυγικό. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι άμεσα και πάντως πριν τα μέσα του μήνα, να υπάρχει γενναία αποσυμφόρηση του κάμπ της Μόριας. Ήδη ένας πρώτος σημαντικός αριθμός προσφύγων έφυγε τις προηγούμενες ημέρες για τον Πειραιά.

Επιπλέον, στόχος είναι να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν στο συντομότερο δυνατό διάστημα η κατασκευή ή η επέκταση των απαραίτητων υποδομών μέσα στο κέντρο (κυρίως ύδρευσης και αποχέτευσης) έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

Ανεβάζει τους τόνους ο δήμαρχος

Ανεβάζει τους τόνους ο δήμαρχος Λέσβου με αφορμή την τοποθέτηση τεσσάρων κοντέινερς στο κάμπ της Μόριας, αλλά κυρίως εν όψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνει ο δήμος στην Αθήνα, στις 5 του Νοέμβρη.

«Οι μάσκες έπεσαν» γράφει στην σελίδα του στο fb ο δήμαρχος. «Είναι ξεκάθαρη, πλέον η πρόθεση της Κυβέρνησης να μετατρέψει τα νησιά μας σε νησιά φυλακές. Πρόκειται για μια προκλητική μεθόδευση, αφού αντί να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη λογική, το δίκαιο και ηθικό αλλά και τη βούληση του Λεσβιακού Λαού, κάνουν ακριβώς το αντίθετο μεταφέροντας εξοπλισμό φιλοξενίας τους από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά.»

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος αναφέρεται στα τέσσερα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν στο κάμπ της Μόριας, και προορίζονται για την φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Συγκεκριμένα,  λόγω της παρουσίας πολλών ασυνόδευτων ανήλικων που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα λόγω έλλειψης δομών, θα δημιουργηθεί με τα κοντέινερ που μεταφέρθηκαν χθες στο νησί μια πιο προστατευμένη για αυτά τα παιδιά ζώνη στη πάνω πλευρά του κέντρου, στο χώρο του στρατοπέδου.

Αυτό το γεγονός, είναι αδύνατο να μην το γνωρίζει ο δήμαρχος, ο οποίος προφανώς έχει την απαραίτητη ενημέρωση, για αυτό τον λόγο προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση η ρητορική που τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί για το θέμα. Ενώ από την μία εμφανίζεται ως υπέρμαχος τις βελτίωσης των συνθηκών και των υποδομών, εντός του κάμπ, από την άλλη αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση!

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να διαρρέονται μέσα από διάφορες τοπικές ιστοσελίδες, «πληροφορίες» για ¨νέα χοτ σποτς» είτε στην Αχλαδερή, είτε αλλού, «πληροφορίες» που προφανώς δεν έχει καμία βάση αληθείας.

Η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα, παρά τις καθυστερήσεις που μέχρι πρόσφατα υπήρξαν, η αποσυμφόρηση της Μόριας.

Αυτή μάλιστα έχει ήδη αρχίσει. Την προηγούμενη βδομάδα έφυγε για την ηπειρωτική χώρα ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων (250 άτομα) ενώ ένας ακόμα μεγαλύτερος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, προετοιμάζεται για αυτή την βδομάδα. Οπως άλλωστε έχει γραφτεί, ο στόχος είναι, μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη να φύγουν για την ενδοχώρα, πάνω από 3000 πρόσφυγες από την Μόρια.

Στον βαθμό που η αποσυμφόρηση γίνει με τους ρυθμούς που έχουν προγραμματιστεί και με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κάμψη των ροών, τότε είναι σίγουρο ότι μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη, η κατάσταση στο κάμπ της Μόριας θα έχει ομαλοποιηθεί.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτιστος στόχος να φύγουν όσο περισσότεροι άνθρωποι από την Μόρια

Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την περίοδο για το κόμμα και όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρώτιστος στόχος είναι να φύγουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι από το κάμπ και να βελτιωθούν σημαντικά οι υποδομές έτσι ώστε αυτό να μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές συνθήκες φιλοξενίας.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει και το βασικό αιτήματα των 35 προσφύγων που μαζί με ομάδα νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχουν καταλάβει, εδώ και μια βδομάδα τα γραφεία του στη Μυτιλήνη.

Στο αίτημα να φύγουν άμεσα από το νησί όλοι μαζί και οι 35 πρόσφυγες, σε προτεραιότητα από όλους τους άλλους που βρίσκονται στη Μόρια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει, σε αντιπροσωπεία τους με την οποία το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις, ότι για το κόμμα «αυτοί που έχουν σημασία είναι οι πάνω από 6.500 άνθρωποι που βρίσκονται στην Μόρια και όχι ένα μικρό τμήμα τους. Στηρίζουμε την αποσυμφορηση του κάμπ, η οποία γίνεται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Μέρος αυτών των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών είναι και οι 35 που βρίσκονται στα γραφεία μας. Και αυτοί θα φύγουν, τηρώντας προφανώς όλες τις νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν μέσα από τα γραφεία μας»