ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Επίσκεψη Χαρίτση στη Λέσβο: Μια σημαντική ευκαιρία για το νησί

Μόλις μια μέρα πριν την ανακοίνωση της επίσκεψης του Αλέξη Χαρίτση στη Λέσβο, που θα γίνει την επόμενο Δευτέρα, καθημερινή τοπική εφημερίδα στην στήλη των σχολίων της, αναρωτιέται  ειρωνικά αν τελικά ο υπουργός έλθει στη Λέσβο “μαζί με την ανάπτυξη”.

Αν και ή ανακοίνωση της επίσκεψης είναι η πιο γρήγορα διάψευση, από την ίδια την πραγματικότητα, των προσδοκιών του συντάκτη του εν’ λόγω σχολίου, το θέμα μας δεν είναι αυτό. Ο υπουργός δεν θα έλθει για “να φέρει την ανάπτυξη” ούτε για να “δώσει υποσχέσεις” όπως αναρωτιέται, με τον τίτλο του άλλο τοπικό ιστολόγιο.

Αλλωστε το “ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Β. Αιγαίου” και του οποίοι η έναρξη των διαδικασιών σχεδιασμού θα απασχολήσουν την σύσκεψη που θα γίνει το μεσημέρι της Δευτέρας με τους φορείς του νησιού δεν είναι υπόσχεση. Ήδη αυτό έχει ανακοινωθεί και ήδη, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει εγγραφεί για αυτό τον σκοπό, ένα σημαντικό ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό .

Αν θελουμε να είμαστε ακριβείς “υπόσχεση” είναι αυτό που τόσα χρόνια γίνοταν με το σχετικό θέμα. Ένα  πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων πήγαινε συνεχώς από καλένδες σε καλένδες. Τώρα, αυτό γίνεται πραγματικότητα και είναι στο χέρι των φορέων να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας την υλοποίηση αυτού του αιτηματός τους αφού αυτοί, μαζί με τους πολίτες θα είναι οι βασικοί σχεδιαστές του.

Η επίσκεψη του Αλέξη Χαρίτση στη Λέσβο την Δευτέρα, είναι από μόνη της σημαντική.  Έχοντας το χαρτοφυλάκιο ενός σημαντικού αναπτυξιακού υπουργείου και έχοντας στα χέρια του σημαντικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, όπως είναι ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και το “ειδικό αναπτυξιακό” που αφορά ειδικά τα νησιά μας, είναι αναμενόμενο ότι το αποτελεσμά της θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένο από “απλές υποχέσεις”

Επιπλέον και με δεδομένο ότι τώρα είναι η ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την περιφερειάκη ανάπτυξη και την νησιωτικότητα να είναι ψηλά στις προτεραιτοτητές της, οι συζητήσεις που θα γίνουν και το μεσημέρι με τους φορείς, αλλά και το απόγευμα στην ανοικτή συγκέντρωση στο Επιμελητήριο, μπορούν να αποτελέσουν και το εναρκτήριο λάκτισμα για μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη συζήτηση στο νησί για τα θέματα της ανάπτυξης προς όφελος των πολλών.

Από αυτή την άποψη, η επίσκεψη Χαρίτση, μπορεί να μην “φέρει την ανάπτυξη” την αμέσως επόμενη μέρα. Θα βάλει όμως τις βάσεις για την κατεύθυνση που θέλουμε όλοι και όλες να πάρει αυτή στο νησί μας. Και αυτό από μόνο του είναι εξίσου σημαντικό!