Ανταποκριθήκαμε ως παράταξη στο κάλεσμα του Δημάρχου κ. Κύτελη στο παλιό Δημαρχείο στις 11 το πρωί, ώστε οι επικεφαλείς των παρατάξεων να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αναζητήσουν ένα κοινό τόπο. Συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια με τον επικεφαλής της παράταξής μας Κώστα Αστυρακάκη και με ξεκάθαρη την πρόθεσή μας να συμβάλλουμε σε κοινές προσπάθειες (όπως εξάλλου συμβαίνει στη Χίο και στα άλλα νησιά με επιτυχία) για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τον τόπο μας η ανερμάτιστη, ανεύθυνη και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους άλλους αυτοδιοικητικούς του τόπου.
Εμείς δηλώσαμε την αφοσίωσή μας στα ζητήματα που διεκδικούσαμε πάντα, δηλαδή:
- Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με τα πλοία που είχε τάξει η κυβέρνηση αλλά δεν ήρθαν, και στα οποία θα εισέρχονται πρόσφυγες και μετανάστες που θα υποβάλλονται στα τεστ covid (τα αποτελέσματα των οποίων βγαίνουν άμεσα) και θα είναι αρνητικοί σε αυτά.
- Καμία νέα δομή στο νησί.
- Ισοκατανομή σε Ελλάδα και Ευρώπη.
- Επειδή κατανοούμε την ανάγκη (αφού το νησί αποτελεί άτυπη πύλη εισόδου) υποδοχής και καταγραφής των εισερχόμενων (και όχι παροχής ασύλου), συναινέσαμε στην ύπαρξη ενός τέτοιου μικρού κέντρου που δεν θα υπερβαίνει ποτέ τους χίλιους ανθρώπους.
Επισημάναμε πως το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ανικανότητα της κυβέρνησης και την επιδερμική ενασχόλησή της με τα θέματα του προσφυγικού, που δεν κανόνισε να διευθετήσει την έκδοση ΑΦΜ από τη Λέσβο – όπως προβλέπει ο νόμος- για αυτούς που παίρνουν άσυλο, με αποτέλεσμα να φεύγουν και μετά να αναγκάζονται να ξαναγυρίζουν στο νησί -όπως συνέβη στην περίπτωση του Σομαλού που είχε προσβληθεί από covid- προκειμένου να παραμείνουν εδώ έως ότου αποφασίσουν να τους δώσουν ΑΦΜ για να μπορέσουν να εργαστούν στην Ελλάδα ή στην υπόλοιπη Ευρώπη ή όπου αλλού επιλέξουν να πάνε.
Στις προτάσεις μας:
- Είπαμε στο Δήμαρχο να φτιάξει ένα διαπαραταξιακό συντονιστικό προκειμένου να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας που μας αναλογούν και να συμβάλλουμε ενωμένοι στην αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεών μας.
- Να ενεργοποιήσουμε εργαλεία που διαθέτει ο Δήμος, δηλαδή μεγάλα οχήματα, φορτηγά και μπουλντόζες για περιφρούρηση των χώρων.
- Κλείσιμο του Δήμου πλην των υπηρεσιών ΚΕΠ και καθαριότητας.
- Με δεδομένο ότι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της, θα υπάρξει ολική αποδόμηση, συρρίκνωση και τελικά καταστροφή των δραστηριοποιούμενων στο νησί επιχειρήσεων και όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται και δεν εξαρτώνται από το προσφυγικό, προτείνουμε την απειλή παραίτησης σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατί όχι την πραγματοποίησή της, όταν δεν εισακουστούμε. Εξάλλου δεν θα έχουμε να προσφέρουμε και πολλά αν παραμείνουμε και αποδεχτούμε μια τέτοια κατάσταση ως «ενεργούμενα» της παράλογης αυτής κυβέρνησης.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι προτάσεις μας εμφανίστηκαν προσιτές από όλες τις παρατάξεις αλλά και από την Δημοτική Αρχή. Να επισημάνουμε (παρ’ ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνεις κρίσεις και εκτιμήσεις για ότι συζητήθηκε) ότι με την κα. Τσιριγώτη και τον κ. Μαμάκο είχαμε πλησιέστερες απόψεις αφού συμφωνούσαμε στο καμιά δομή αλλά βεβαίως στην εξ’ ανάγκη καταγραφή και ταυτοποίηση σε κάποιο χώρο, σε αντιδιαστολή με άλλες προτάσεις περί ύπαρξηςκαι κάποια δομής που θα φιλοξενεί περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Όσο για τις νέες υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν «απόλυτο άδειασμα» του νησιού μέχρι το Πάσχα, σημειώσαμε ότι αυτό εξυπηρετεί την πρόθεσή της να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές μέχρι την άνοιξη και όχι να εκφράσει τις ειλικρινείς της προθέσεις.
Έστω και αν φάνηκε ότι η συνάντηση ήταν ατελέσφορη μετά από έντονες διαφωνίες, εμείς επιμένουμε στην ενότητα, στη σύμπνοια και στη συνεργασία ως μοναδική συνταγή νίκης και καλούμε τον Δήμαρχο με πρωτοβουλία του να φτιαχτεί το διαπαραταξιακό συντονιστικό προκειμένου να προσδιοριστεί ακριβώς το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.
Ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»
Αστυρακάκης Κωνσταντίνος