ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Επιβολή αυξημένων μέτρων για τον κορωνοϊό και στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα

 

Την επιβολή αυξημένων μέτρων και στη Λέσβο για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στο νησί, αποφασίστηκε το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 τα μεσάνυχτα καθώς και η επιβολή του ορίου των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα.

Από την αρχή της εβδομάδας τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Λέσβο ξεπερνούν τα 35.

Σημειώνεται ότι στη Λέσβο, σε καθεστώς lockdown διαβιούν εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες οι περίπου 20.000 πρόσφυγες του καταυλισμού της Μόριας. Το καθεστώς περιορισμού της μετακίνησης, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στον καταυλισμό, όπου συχνά εκδηλώνονται αιματηρές επιθέσεις.

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Λέσβο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Λέσβου τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων:

Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 8 ημέρες από τη Δευτέρα 24-08-2020 και ώρα 06.00 έως και την Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

  • η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
  • οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.