ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Εριφύλη Χιωτέλλη: Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει 20.000 ανθρώπους στο χάλι της Μόριας (Video)

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» κάλεσε την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μυτιλήνη η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Στο νησί μας συμβαίνει αυτό που ήταν αναμενόμενο. Από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν και το σχέδιο μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιούλιο, δημιουργήθηκε ένας υπερπληθυσμός που έφτασε τις 20.000» επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.

Όπως ανέφερε η Ερ. Χιωτέλλη, πρόκειται για ανθρώπους στοιβαγμένους στη παραγκούπολη της Μόριας χωρίς καμία συνθήκη υγιεινής. «Μία σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μία τέτοια κατάσταση. Η σπίθα ήρθε όταν πληροφορήθηκαν ότι σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο άσυλου θα εξετάζονται νωρίτερα οι αιτήσεις των νέων αιτούντων» υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες να σοβαρευτούν.

«Πιστεύετε ότι χρειάζεται υποκίνηση ένας άνθρωπος που ζει σε αυτές τις συνθήκες για να ξεσηκωθεί; Μία μάνα που πλένει το μωρό της μέσα στα λασπόνερα και δεν έχει παπούτσια να του βάλει, χρειάζεται υποκίνηση; Η αγανάκτηση και η απελπισία δεν φτάνουν;» διερωτήθηκε με νόημα.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι δαιμονοποιούνται οι ΜΚΟ και όχι κυβέρνηση που «έχει εγκαταλείψει τόσους ανθρώπους σε αυτό το χάλι. Που αφήνει τους ευάλωτους να μένουν στα νησιά και να μην μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσει την κομματική της πελατεία στους υπόλοιπους νομούς. Πρόκειται για το άκρον άωτον της ανοησίας» υπογράμμισε η Ερ. Χιωτέλλη.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ, τόνισε ότι αρκετές από αυτές παρέχουν δημιουργική απασχόληση, βοηθάνε στην καθαριότητα, παρέχουν ιατρική περίθαλψη, προμηθεύουν φάρμακα που δεν στέλνει η κυβέρνηση. Όπως είπε, πιθανό να υπάρχουν και κάποιοι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να παίρνουν επιχορηγήσεις, ωστόσο, δεν είναι αυτός ο κανόνας.

Η Αστυνομία στέκεται και παρακολουθεί ομάδες με κουκούλες ποιυ περιπολούν και επιτέθηκαν σε πρόσφυγες

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη» σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί στη Λέσβο ομάδες με κουκούλες και ρόπαλα που περιπολούν. «Σταματάνε τα αυτοκίνητα, ελέγχουν ποιοι εισέρχονται στο χωριό, ενώ επιτέθηκαν και σε οικογένεια προσφύγων. Ενημέρωσα όλους τους αρμόδιους αλλά η αστυνομία απλώς στέκεται και τους παρακολουθεί» επισήμανε.

Η Εριφύλη Χιωτέλλη δήλωσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών στο νησί, καθώς συνεχίζονται οι ροές ενώ δεν έχουν γίνει οι επαναπροωθήσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. «Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο έχουν φύγει γύρω στα 16 άτομα…» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στο νησί και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

«Αν δε γίνει άμεση αποσυμφόρηση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ηρεμία. Μόνο εκρηκτικές καταστάσεις μπορούν να υπάρξουν με 20.000 ανθρώπους σε με μία πόλη των 30.000 κατοίκων» κατέληξε.