ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Η ανικανότητα και η κουτοπονηριά της Περιφέρειας…

Όσο και αν ο φιλικός προς την κ. Καλογήρου τύπος, προσπάθησε να εμφανίσει τα 22 εκατ. ευρώ, τα οποία – λες και με κάποιο μαγικό τρόπο βγήκαν από «το μανίκι της περιφέρειας», εκεί που μέχρι τώρα η ίδια η περιφέρεια κλαψούριζε ότι ¨δεν της δίνει χρήματα η κυβέρνηση» – ως αποτέλεσμα «σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων» η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η ύπαρξη αυτών των πόρων ως «διαθέσιμά» στα ταμεία της περιφέρειας, είναι συνδυασμένο αποτέλεσμα ανικανότητας και κουτοπονηριάς. «Ανικανότητας», από τη μια, να απορροφήσει τους αυξημένους πόρους του ΠΔΕ των τριών τελευταίων χρόνων, με αποτέλεσμα αυτοί να μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη και «κουτοπονηριάς» γιατί η κ. Καλογήρου και οι συνεργάτες της, υπολογίζουν ότι, τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με αυτούς τους πόρους θα κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα!

Ακόμα όμως και έτσι, το γεγονός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Οπως έχουμε γράψει πολλές φορές μέχρι τώρα και όπως πεισματικά αρνιόταν η Περιφέρεια, αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει από το ΠΔΕ, στην διάθεση της τόσους πόρους, που καμιά άλλη δεν είχε κάνει στο παρελθόν. Και όχι μόνο στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, σε όλες της περιφέρειες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΔΕ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, πριν αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κυμαίνονταν σε ύψους, περίπου στο 1,5 εκατ. ετησίως, για να εκτιναχθεί στα 6,5-7 εκατ. από τον πρώτο κιόλας χρόνο της νέας κυβέρνησης.

Ως γνωστό, το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του ΠΔΕ, είναι ευθύνη της ίδιας της Περιφέρειας. Τόσο όσον αφορά τον σχεδιασμό του, άρα και τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό, όσο και σε ότι αφορά την υλοποίησή του. Με άλλα λόγια «η Περιφέρεια σχεδιάζει η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί».

Επιπλέον όσο και αν «ο κατάλογος των έργων» που η Περιφέρεια εντάσσει στο τεχνικό της πρόγραμμα, είναι για πολλούς – και για εμάς – διάτρητος και γεμάτος με τα γνωστά «αναπτυξιακά έργα» που αυτή μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι σημαντικό για τους πολίτες να γνωρίζουν αυτόν τον σχεδιασμό.

Οχι μόνο γιατί με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες έχουν ενημέρωση για το που πάνε τα χρήματα τους, μιας και το ΠΔΕ χρηματοδοτείται με χρήματα δικά τους, αλλά κυρίως, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ασκήσου το δικαίωμά τους στον έλεγχο της υλοποίησης, ακόμα και αυτών των «διάτρητων» έργων.

Άλλωστε αυτός, δηλαδή ο κοινωνικός έλεγχος είναι και ο μόνος τρόπος να ανατραπεί και να μην περάσει τελικά, τόσο η «ανικανότητα», όσο και η «κουτοπονηριά» της κ. Καλογήρου και των συνεργατών τους