ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Η Ερεσός αγωνίζεται να σώσει την αμμουδιά της

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου δυτικής Λέσβου ψήφισε τη συνέχιση της προσφυγής στο ΣτΕ και ακύρωση του ΦΕΚ 36 για την παραλία Αφεντέλλι στην Ερεσό. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 36 περιορίζεται σημαντικά το πλάτος του αιγιαλού και παραλίας, ενώ η υπόλοιπη αμμουδιά απεικονίζεται και θεωρείται ως περιουσία του Δημοσίου και ιδιωτών, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία.

Χωρίς να αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων ιδιωτών, οι δημότες ζητούν την ακύρωση του παραπάνω ΦΕΚ και τη μεταφορά της κόκκινης γραμμής του αιγιαλού και παραλίας στο σημείο όπου αρχίζει η πρώτη πράσινη βλάστηση (ΦΕΚ 595, Β, 4.5.2005) και η κίτρινη γραμμή τουλάχιστον 30 μέτρα παραπάνω και ακόμα περισσότερο, αναλογικά με το εύρος της αμμουδιάς, όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία. Στην περίπτωση αυτή σε ό,τι αφορά την κίτρινη γραμμή, την παραλία δηλαδή, ίσως χρειαστεί κάποια ιδιωτικά ή δημοτικά κομμάτια της να απαλλοτριωθούν. Σύμφωνα δε με τον Ν. 2971/2001, ΦΕΚ 285, Α, 19.12.2001 – Άρθρο 5. παρ. 9, ορίζεται ότι ‘‘Ο επανακαθορισμός της παραλίας εφόσον συνεπάγεται μείωση της ζώνης της παραλίας που είχε αρχικώς καθορισθεί, επιτρέπεται μόνον αν δεν έχει συντελεσθεί η σχετική αναγκαστική απαλλοτρίωση’’.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρξει δικαίωση δεν θα μπορεί πλέον η παραλία για οποιοδήποτε λόγο να ξαναστενέψει.

Η επαναχάραξη των παραπάνω γραμμών με γνώμονα την εξασφάλιση, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης έκτασης αμμουδιάς, προς όφελος των κοινοχρήστων λειτουργιών της ακτής, είναι απαίτηση της Κοινωνίας, είναι το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ερεσού, αλλά και όλων όσοι χαίρονται την ομορφότερη παραλία του νησιού μας.