ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Η ζωή των χωριών από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1940: Σκουτάρος

Ο Σκουτάρος 10 1950

Μεγάλο ημιορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά του όρους Σκοτεινό, απ” όπου και το όνομά του κατά μία εκδοχή. Κατά μία άλλη το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «σκουτάρι» που σημαίνει ασπίδα. Η θέση του χωριού το προστάτευε σαν ασπίδα από τις επιδρομές των πειρατών. Βρίσκεται σε απόσταση 7χλμ. από την Πέτρα

Ο  Σκουτάρος είναι μεγαλύτερος κατά πολύ από την Πέτρα, αλλά οι κάτοικοί του δεν φροντίζουν για την ανάπτυξη του χωριού, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.

Δεν υπάρχει κανένα ευπρεπές καφενείο το οποίο να κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Δεν υπάρχει ούτε ξενοδοχείο, ούτε εστιατόριο.

Από τα πρώτα ζητήματα που θα πρέπει να λύσει ο πρόεδρος κος Μ. Αναγνώστου και το κοινοτικό συμβούλιο είναι η επισκευή των δρόμων, η καθαριότητα των δημόσιων χώρων, η τοποθέτηση φανών και το χτίσιμο ενός ξενοδοχείου.

Ο αμαξιτός δρόμος που ενώνει την Πέτρα με τον Σκουτάρο στα μισά είναι σε πολύ κακή κατάσταση με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα και τους πεζούς.

Η αργία της Κυριακής τηρείται επιμελώς.

Οι κάτοικοι του Σκουτάρου είναι φιλαναγνώστες και εργατικοί, πολλοί δε από αυτούς είναι εύποροι και έχουν μεγάλες ακίνητες περιουσίες ιδίως στο Γκιουμέτς της Μ. Ασίας.

Υπάρχει μόνο μια δασκάλα η οποία δεν επαρκεί. Το σχολείο είναι μικτό. (1)

Το 1929 το σχολείο  τριτάξιο και έχει 3 δασκάλους. Δεν υπάρχει σχολικό κτίριο και τα μαθήματα γίνονται στα κελιά της εκκλησίας και στο καφενείο.

Το 1930 ξεκινά πάλι η ανέγερση του νέου σχολείου, που είχε σταματήσει από πολύ καιρό, με το νέο δάνειο που σύναψε η Κοινότητα και με την επιχορήγηση του δημοσίου.

Η εικόνα του χωριού έχει αλλάξει. Η τοποθέτηση φανών στις διάφορες συνοικίες του χωριού, η λειτουργία του ξενώνα της κοινότητας, η διαρρύθμιση της αγοράς, και των λοιπών έργων, συντέλεσαν σε αυτή την αλλαγή. (2)  

Είναι ένα αγροτικό και κτηνοτροφικό χωριό. Η κοινότητα έχει ιδιόκτητο κοινοτικό κατάστημα και είναι από τις πιο φτωχές του νησιού.

Οι κάτοικοι διατηρούν θαυμάσια περιβόλια τα οποία παράγουν πρώιμα προϊόντα και τα προμηθεύουν σε όλα τα χωριά του Β.Α. τμήματος του νησιού.

(1) ΣΑΛΠΙΓΞ 6/12/1919

(2) ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 9/10/30