ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Η Λέσβος σε σταυροδρόμι και οι ευκαιρίες από τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Μια ευνοϊκή συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί

Μιλώντας για την κυβέρνηση, την κάθε κυβέρνηση, μια από τις βασικές της υποχρεώσεις είναι να ενισχύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής και να δημιουργεί συνεχώς νέες.

Οσον αφορά τα νησιά μας και ειδικότερα τη Λέσβο, αυτό είναι κάτι που αυτή η κυβέρνηση το κάνει από την πρώτη στιγμή.

Σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία, με συγκεκριμένους και περιορισμένους πόρους, με συγκεκριμένες και δύσκολε δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, με το “προσφυγικό” να πιέζει αφόρητα τις τοπικές μας κοινωνίες, είναι αυτή η κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή ενισχύει οικονομικά, συνεχώς, τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, ακόμα και οι πλέον κακοπροαίρετοι αναγνωρίζουν ότι το νησί μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ καλή, αναπτυξιακά συγκυρία.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο, οι οικονομικοί πόρου που έχουν εισρεύσει στα ταμεία της περιφέρειας (αλλά και του δήμου) τα τελευταία τρία χρόνια, το ειδικό αναπτυξιακό για τα νησιά του Β. Αιγαίου και τώρα ο διπλασιασμός των πόρων για το ΠΕΠ του Β. Αιγαίου, δημιουργούν ένα πάρα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον, μια ευνοϊκή συγκυρία που δεν πρέπει να χαθεί. Εδώ έχουμε ανάγκη από τους ανθρώπους.

Αναγκαίες οι αλλαγές στο τοπικό πολιτικό προσωπικό, για να μην χαθούν οι ευκαιρίες

Αν κάτι είναι “κοινό μυστικό” σε όλα τα επίπεδα στο νησί μας, είναι ότι οι σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές, “δεν τραβάνε”. Και στα δύο επίπεδα, τόσο στον δήμο, αλλά κυρίως στην Περιφέρεια, το ουσιαστικό έργο που έχουν να επιδείξουν είναι ελάχιστο.

Ενώ, από την πρώτη στιγμή, κυρίως η Περιφέρεια, προικίζεται με πόρους που ποτέ άλλοτε δεν τους είχε ξαναδεί, εν’ τούτοις δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει στην κοινωνία μας ένα κάποιο σχέδιο για το πώς θα τους αξιοποιήσει.

Ενα χαρακτηριστικό γεγονός; Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, παρ’ ότι από τις αρχές του 2016 έχουν διατεθεί, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, περίπου 6 εκατ. ευρώ (με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά τα νησιά του Β. Αιγαίου) για την τουριστική προβολή των νησιών!

Μόλις, πριν από μερικούς μήνες, η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι “έχει στο συρτάρι της” πάνω από 20 εκατ. ευρώ και ότι “το αμέσως επόμενο διάστημα” θα ξεκινήσει “σημαντικά έργα”. Πρόκειται για τους πόρους από το ενισχυμένο ΠΔΕ που μέχρι τώρα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, απλά τα κράταγαν στην άκρη ή το έκαναν τις φημισμένες “ασφαλτοστρώσεις”

Το υφιστάμενο, λοιπόν, πολιτικό προσωπικό, στην Περιφέρεια, αλλά και στο Δήμο, “δεν τραβάει”. Ακόμα χειρότερα; Μπορεί αυτό το πολιτικό προσωπικό να σχεδιάσει την νέα περίοδο; Μπορεί, με άλλα λόγια, να είναι, αυτό το πολιτικό προσωπικό, εκείνο που θα αποφασίσει με ποιο τρόπο, σε ποια κατεύθυνση θα διατεθούν τα 600 εκατ. του νέου, ενισχυμένου, περιφερειακού προγράμματος;

Αν κρίνουμε από την προϊστορία του, η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική. Οχι! Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο κάθε ένας και η κάθε μία! Αν δεν αλλάξει αυτό το, πολιτικό προσωπικό, ο κίνδυνος να χαθούν οι ευκαιρίες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός!

Η ευκαιρία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών

Η επόμενη χρονιά, δεν θα είναι, μόνο χρονιά, εθνικών εκλογών. Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα είναι το ίδιο καθοριστικές.

Το νέο τοπίο της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τις αλλαγές του Κλεισθένη, θα είναι αγνώριστο. Απλή αναλογική τόσο στο δήμο, όσο και στην Περιφέρεια, ενισχυμένες κοινότητες, πόροι στην αυτοδιοίκηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Η διαίρεση του δήμου Λέσβου, βάζει μια επιπλέον πινελιά σε αυτό το νέο τοπίο.

Οι ευκαιρίες που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές, απευθύνονται σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του νησιού. Αυτές οι ευκαιρίες είναι που θα καθορίσουν και τα δύο μεγάλα “μπλόκ” των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που θα αναμετρηθούν, τόσο στην προεκλογική περίοδο όσο και την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Από τη μια θα υπάρχουν όλοι και όλες αυτοί και αυτές, που μέχρι σήμερα και ίσως για δεκαετίες, διαχειρίζονται τις τύχες του νησιού και της περιφέρειας. Τους έχουμε δει ήδη να προσπαθούν να “λάβουν θέση”, να περιφέρουν τα ονόματα τους ως “ενδιαφερόμενοι” να διαχειριστούν, πάλι τις τύχες του νησιού και της περιφέρειας.

Είναι οι άνθρωποι που μέχρι τώρα, δεν τα έχουν καταφέρει. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για τις μεγάλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Που θεωρούν ότι η απλή αναλογική θα φέρει “ακυβερνησία” γιατί ουσιαστικά αμφισβητεί την κυριαρχία τους.

Από την άλλη, θα είναι όλες εκείνες οι τοπικές κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, που θα απελευθερωθούν με τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Που δεν θα είναι υποχρεωμένες “να κάτσουν σπίτι τους” ή να συνδιαλλαγούν με τον “κάθε ισχυρό” προκειμένου να υπηρετήσουν τον τόπο τους. Που έχουν όραμα και όνειρα για το χωριό τους, για την πόλη τους, για τους συνανθρώπους τους.

Ολοι αυτοί οι πολίτες είναι που στηρίζουν τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και βλέπουν, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, σαν την ευκαιρία που έχει ανάγκη ο τόπος για να αναπνεύσει.

Η κατάκτηση της, τοπικής πολιτικής εξουσίας, των δήμων και της Περιφέρειας από αυτές τις νέες κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, είναι η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, ακριβώς για να μην χάσουμε τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί!