ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Η Σαπφώ και η Λέσβος της Margaret Mountford

ερεσοσ1
Σκηνή από τα γυρίσματα

 

Το ντοκιμαντέρ της Margaret Mountford  που προβλήθηκε πέρυσι από το BBC εξετάζει τη ζωή και την κληρονομιά της  Σαπφούς, που έζησε στο νησί γύρω στο 600 π.Χ.. Ήταν μία από τους μεγαλύτερες ποιήτριες του αρχαίου κόσμου, και έγραψε ποιήματα στα οποία φαίνεται να εκδηλώνει την αγάπη της  για άλλες γυναίκες.

Στο ντοκιμαντέρ η Mountford ταξιδεύει στη Λέσβο για να προσπαθήσει να αποκαλύψει την αλήθεια για τη ζωή της Σαπφούς. Η ποιήτρια πιστεύεται ότι είχε μια κόρη, και η Mountford διερευνά τις διαφορές ανάμεσα στην αρχαία ελληνική έννοια της ομοφυλοφιλίας και τη δική μας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που υποστηρίζεται στο ντοκιμαντέρ, ότι η αρχαία Λέσβος ήταν η «πρωτεύουσα του σεξουαλικού τουρισμού» σε ολόκληρο το Αιγαίο;

Παρουσιάζει το νησί ως την αρχαία εκδοχή του Μαγκαλούφ της Μαγιόρκας, όπου οι ακρότητες και τα όργια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ενώ η Edith Hall, καθηγήτρια του King’s College στο Λονδίνο λέει σχετικά: «Η Λέσβος είχε τη φήμη ότι διέθετε πολύ όμορφες γυναίκες και οι κάτοικοι του νησιού θεωρούνταν οι πιο ερωτικοί άνθρωποι στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την Hall, ο γεγονός ότι η Λέσβος βρίσκεται τόσο κοντά στη Μικρά Ασία ενίσχυε την γοητεία των γυναικών του νησιού, που είχαν μία ιδιαίτερη προφορά που ξετρέλαινε τους Αθηναίους.

Δείτε το ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε σχετική παρουσίαση της  Margaret Mountford στο BBC για το ντοκυμαντέρ