ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου φέρνει την Περιφερειακή Αρχή προ των πολιτικών της ευθυνών στο θέμα του σεισμού της Σάμου

Υιοθετώντας την πρόταση του επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γ.Σπιλάνη, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητηθεί από την Περιφερειακή Αρχή να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το σεισμό με την αρμόδιο υφυπουργό κ.Τριαντόπουλο στην επικείμενη επίσκεψη του στο νησί ώστε να διαπιστωθεί ποιες από όσες προτάσεις που έχει υιοθετήσει ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν υλοποιηθεί και τι πρέπει να γίνει σε ότι αφορά στις εκκρεμότητες. Στη συνέχεια οι επικεφαλής των παρατάξεων εκτιμώντας τη κατάσταση θα συναποφασίσουν για τις αναγκαίες παραστάσεις με τη πολιτική ηγεσία της χώρας ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πολιτών όπως καταγράφονται στο υπόμνημα αλλά και το σχέδιο ανασυγκρότησης της Σάμου.

Προηγούμενα ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Μητσός, η εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του Καρλοβάσου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχαν παρουσιάσει τη δική τους σκοπιά για τα προβλήματα που βιώνουν εξ αιτίας τόσο της ολιγωρίας των μηχανισμών του κράτους όσο και τη μη υλοποίηση των νομοθετικών ρυθμίσεων εκείνων που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός (πχ. ρύθμιση κατεδάφισης ορφανών κτιρίων), αλλά και εκείνων που έχουν θεσπιστεί για άλλες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και είναι ευνοϊκότερες από αυτές που εφαρμόζονται στη Σάμο (πχ. άμεση ενίσχυση πληγέντων για κατάρτιση φακέλου προς ΔΑΕΦΚ για ανακατασκευή ή επισκευή κατοικίας).

Η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε συνειδητά από την αρχή  να υποβαθμίσει το θέμα για το οποίο μετακινηθήκαμε στη Σάμο, σε μια απλή καταγραφή των δικών της ενεργειών σε ότι αφορά τα έργα υποδομών αρμοδιότητας της, θεωρώντας εκτός αρμοδιότητας της τη πίεση προς τη Κυβέρνηση για επίλυση των όσων οι φορείς αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέλυσαν διεξοδικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των φορέων είχε προσκληθεί από το συντονιστή της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μανώλη Κάρλα, ενώ η πρόσκληση προς τον κ.Τριαντόπουλο έγινε με τον τυπικό τρόπο, χωρίς να υπάρξει η αναγκαία πολιτική πίεση ώστε να είναι παρών αν όχι με φυσική παρουσία, τουλάχιστον μέσω διαδικτύου.

Η Περιφερειακή Αρχή, μετά την τρανταχτή απουσία της στη παράδοση του υπομνήματος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής στα χέρια του ίδιου του Πρωθυπουργού που φάνηκε να αγνοεί τη πραγματική κατάσταση και του κ.Τριαντόπουλου μόνο από τον κ.Κάρλα, συνεχίζει να μην θέλει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν, «κρυπτόμενη» πίσω από τις άμεσες αρμοδιότητες της, όπως δήλωσαν κατ’ επανάληψη κορυφαία στελέχη της. Όμως αυτή η στάση της είναι απόλυτα υποκριτική όταν καθημερινά βλέπουμε αποφάσεις παρέμβασης και άμεσης χρηματοδότησης από ίδιους πόρους σε τομείς που η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα πχ εξοπλισμός νοσοκομείων, αγροτική οδοποιία, λιμενικά έργα κλπ. Δεν μπορεί να λειτουργεί η Περιφέρεια με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο κύριος λόγος που εξηγεί αυτή τη στάση είναι γιατί δεν θέλει να υψώσει τη διεκδικητική φωνή της αυτοδιοίκησης προς τη κεντρική εξουσία. Το ίδιο έχει κάνει και σε άλλα κρίσιμα θέμα όπως στη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ που η μείωση στο μισό του ποσού που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση (από 660 εκ. € σε 365 εκ € η σημερινή) που επιλέγει συνειδητά να δίνει πολλαπλάσια χρήματα για τη κατασκευή των μεγάλων προσφυγικών φυλακών, αντί να καλύπτει τις ανάγκες των νησιών τόσο σε έργα υποδομών όσο και για την ενίσχυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.  Μείωση αυτού του ποσού καθώς και η απόφαση να φορτωθεί το ΠΕΠ με μεγάλα οδικά έργα που ανήκουν στο εθνικό πρόγραμμα δημιουργεί πολλούς κινδύνους για την έγκαιρη υλοποίηση κρίσιμών έργων όπως ο δρόμος Αγ.Παρασκευής-Πέτρας, η νότια παράκαμψη Μυτιλήνης, η παράκαμψη Πυθαγορείου και Ευδήλου κλπ

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει να κινείται με βάση ένα κριτήριο, το συμφέρον των πολιτών των νησιών μας. Και με αυτό το κριτήριο ελέγχει τη Περιφερειακή Αρχή για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.