ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Καθυστέρηση στην εφαρμογή της πιστοποίησης του μελιού με το “Ελληνικό Σήμα”

 

Γνωρίζοντας καλά το διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων του νομού μας για την εφαρμογή πιστοποίησης του μελιού με το «Ελληνικό Σήμα», προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα νοθείας αλλά και, παράλληλα, να αναβαθμιστεί η εμπορική βαρύτητα του ελληνικού μελιού, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καθυστέρηση της εφαρμογής της πιστοποίησης ελληνικού σήματος στο μέλι. 

Η χαρακτηριστική καθυστέρηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση και σε αυτό το σημαντικό θέμα για την ελληνική μελισσοκομία εντείνει την πίεση που δέχονται οι μελισσοκόμοι σε μια κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο ενώ η απουσία μέτρων ουσιαστικής στήριξης του κλάδου δημιουργεί δυσοίωνες συνθήκες για το μέλλον  του.

——————————————————————————————-

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατατέθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλεύτριας Ν. Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα και την συνυπέγραψαν 41 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

 

Αθήνα, 27/5/ 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

 

  Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

  Θέμα: «Για ποιο λόγο καθυστερεί η εφαρμογή  της πιστοποίησης ελληνικού σήματος στο μέλι;»

 

Με την ερώτηση ΑΠ 146-06/10/2020 ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το πότε θα εφαρμοστεί η πιστοποίηση ελληνικού σήματος στο μέλι με δεδομένο ότι η προϋπόθεση που έθετε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για την νομοθέτηση του ηλεκτρονικού μητρώου μελισσοκομίας είχε ολοκληρωθεί. Απάντηση δεν λάβαμε ποτέ αλλά και μετά από τόσους μήνες καθυστέρησης δεν προχώρησε και η εφαρμογή της πιστοποίησης, παρότι η σχετική απαίτηση της πιστοποίησης με το “Ελληνικό Σήμα” του μελιού και των μελισσοκομικών προϊόντων , είναι χρόνιο αίτημα του μελισσοκομικού κλάδου που θα τον ευεργετήσει τόσο με την πάταξη της νοθείας όσο και με την αναβάθμιση της εμπορικής βαρύτητας του ελληνικού μελιού.  

Επειδή μετά την περίοδο της πανδημίας , ο κλάδος της μελισσοκομίας βγαίνει ευάλωτος  μετά από την μακροχρόνια και έντονη πίεση στην τιμή του μελιού.

Επειδή με την πτώση της τουριστικής ζήτησης για μέλι η αγορά του μελιού συμπιέζεται.

Επειδή η εφαρμογή της πιστοποίησης του ελληνικού σήματος στο μέλι θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά από τις δυσμενείς επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας σε βάρος του κλάδου.

Ερωτάται ο κ.κ Υπουργός:

Πότε θα λειτουργήσει η εφαρμογή πιστοποίησης του ελληνικού σήματος στο μέλι ώστε αυτό να αποκτήσει προστιθέμενη αξία;

Σε ποιού είδους ενέργειες είναι το υπουργείο διατεθειμένο να προχωρήσει ώστε να στηρίξει τον κλάδο της μελισσοκομίας;