ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Καταδίωξη μέρα μεσημέρι

Ευχαριστούμε του φίλους μας που βοήθησαν να βρούμε αυτή τη φωτογραφία

Τζώρτζια Ρασβίτσου – Ορέστης Μεταξάς

Χτες το μεσημέρι γύρω στις 12.30 περνούσαμε από την περιοχή της Παναγιουδας. Στη διασταύρωση προς το ΚΥΤ της Μόριας, είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, κατόπιν της ανακοίνωσης του Στρατή Κύτελη, ότι κλείνει ο δρόμος προς το ΚΥΤ.

Σταθήκαμε  σχεδόν  απέναντι από τον κόσμο που ήταν μαζεμένος, έξω σχεδόν από την εκκλησία που υπάρχει, και τραβήξαμε κάποιες μακρινές φωτογραφίες με το πλήθος του κόσμου. Η κατάσταση ήταν γενικά χαλαρή και δεν υπήρχε ένταση. Εκείνη την στιγμή άρχισε να βγαίνει από την εκκλησία κόσμος. Είχε μια κηδεία. Προσέξαμε έξω από την εκκλησία έναν μαυροφορεμένο τύπο γύρω στα τριάντα να μας κοιτά κάπως επίμονα. Είχε ξανθό γένι και φορούσε γυαλιά ηλίου καθρέφτες.

Επειδή είχε παρκάρει την μηχανή του έξω από την εκκλησία, και ο ίδιος βρισκόταν έξω από την εκκλησία, δεν καταλάβαμε αν ο τύπος βρισκόταν εκεί για την κηδεία ή για τον αποκλεισμό του δρόμου.

Ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς την Θερμή. Περίπου πεντακόσια μέτρα μετά, είδαμε τον τύπο με την μηχανή του να μας ακολουθεί και να κάνει νοήματα. Σταθήκαμε ήρθε αγριεμένος στο παράθυρο του οδηγού, δεν ανοίξαμε το τζάμι. και μας λέει ουρλιάζοντας: «Το βίντεο που έβγαλες να το καταστρέψεις!» (Δεν είχαμε τραβήξει κανένα βίντεο). Βάλαμε μπρος να φύγουμε χωρίς να του απαντήσουμε. Κι άρχισε με τα χέρια του να χτυπά με οργή το πλάγιο τζάμι του οδηγού.  Ο τύπος, ανέβηκε στη μηχανή του, έκανε σούζα και άρχισε να μας ακολουθεί,  να τραβά φωτογραφίες και να τηλεφωνεί. Οδηγούσαμε πολύ σιγά για να μην νομίζει ότι το βάλαμε στα πόδια. Μας προσπέρασε και σταματήσαμε. Σε λίγο τον είδαμε να έρχεται πίσω. Ξεκινήσαμε πάλι. Η καταδίωξη κράτησε έως την παραλία Θερμής, που ο τύπος έκανε μεταβολή και έφυγε.

Ο φόβος μας πλέον ήταν μήπως έχει ειδοποιήσει τίποτα καλόπαιδα σαν και του λόγου του και μας την πέσουν όλοι μαζί… Ευτυχώς τέτοιο πράγμα δεν συνέβη. Όμως οι πινακίδες του αυτοκινήτου μας, και πιθανόν και τα στοιχεία μας, κυκλοφόρησαν ανάμεσα στο γκρούπ των ομοϊδεατών του.

Μέρα μεσημέρι, σε κεντρικότατο δρόμο της Λέσβου, έγινε καταδίωξη που κράτησε δέκα λεπτά.

Όταν το αναφέραμε το περιστατικό, μας είπαν ότι προφανώς ο τύπος δεν κατάλαβε ότι είμαστε Μυτιληνιοί, μας θεώρησε ότι ανήκουμε σε ΜΚΟ ή ότι είμαστε δημοσιογράφοι και μας την έπεσε.

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης ενημερώσαμε το 100, όμως δεν ήμασταν σε θέση να τους δώσουμε τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας επειδή μας καταδίωκε από πίσω. Εάν η αστυνομία καταγράφει τις συνομιλίες της η καταγγελία μας θα είναι καταγεγραμμένη.

Η χτεσινή μέρα ήταν δύσκολη μέρα. Βία, τρομοκρατία αυθαιρεσία. Το άλυτο μεταναστευτικό ζήτημα αγανακτεί τον κόσμο και οπλίζει τα χέρια των ακροδεξιών τραμπούκων. Άλλο που δεν ήθελαν.

Η άρνηση  της κυβέρνησης να βοηθήσει, απεγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες και μεταφέροντας τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, οργίζει τις τοπικές κοινωνίες ειδικά αυτές που ζουν γύρω και μέσα στην Μόρια.

Η κάθοδος των ΜΑΤ και ότι ακολούθησε αγρίεψε πολύ τον κόσμο. Τα ΜΑΤ πυροδότησαν την βία.

Αλήθεια ποιος Μητσοτάκης και ποιος Χρυσοχοΐδης θα απολογηθούν για αυτή την κατάσταση που δημιούργησαν  στην Λέσβο;

Για κάποιους μετά την εκδίωξη των ΜΑΤ, ήρθε η ώρα των ΜΚΟ, των δημοσιογράφων και οποιουδήποτε άλλου τους ενοχλεί.

Η ανύπαρκτη κυβέρνηση, για να αποσείσει τις ευθύνες που είναι όλες δικές της, στοχοποιεί τις ΜΚΟ. Πάντα είναι εύκολο να υποδεικνύεις κάποιους άλλους που φταίνε εκτός από εσένα. Είναι βολικό και συμφέρει.

Κάτι δεν πάει καλά στην Μυτιλήνη. Όταν απειλείσαι στον ίδιο σου τον τόπο μέρα μεσημέρι, κάτι δεν πάει καλά. Αν μιλήσεις, για αστυνομία, εισαγγελέα, τέλος πάντων ότι κάποιος πρέπει να μας προστατέψει, ακούγεται λίγο ειρωνικό.

Οκτώ μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη, το προσφυγικό έχει αφεθεί να σαπίζει τα νησιά. Η αγανάκτηση κι η οργή ξεχειλίζουν. Η βία περπατά στους δρόμους της Λέσβου. Τα ΜΑΤ έφεραν βία, εισέπραξαν βία και αποχώρησαν. Όμως έβαλαν φωτιά στην κοινωνία. Μπουρλότο.

Αυτή την φωτιά ποιος θα την σβήσει; Ποιος θα εκτονώσει την  κατάσταση;

Δυστυχώς ο γελοίος όρος της κανονικότητας που υποτίθεται ότι έφερε αυτή η κυβέρνηση, για την Λέσβο και την Μυτιλήνη είναι αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αμφιβολία και θυμός.

Βία κι άλλη βία κι άλλη βία. Οργή και βία. Οργή και αγανάκτηση.