ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Κύριε Μητσοτάκη, η Μόρια σας…

Του Γρηγόρη Ρηγέλλη

Βουνά από σκουπίδια συγκεντρώνονται καθημερινά, ψηλώνουν μέρα με τη μέρα και κανείς δεν φαίνεται να είναι ικανός να σχεδιάσει έστω την αποκομιδή τους * Οι επιδημίες είναι ζήτημα ημερών να εκδηλωθούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια φιλοξενουμένων και εργαζομένων, ντόπιων και ξένων “

Δείχνοντας δύο φωτογραφίες από τις ροές 1 εκατομμυρίου ανθρώπων το φθινόπωρο του 2015 στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2018 στη συνέντευξή του κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε, στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή. Είναι απαράδεκτο. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση».

Ενάμιση χρόνο μετά οι φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στην αθλιότητα της «ζούγκλας» στη Μόρια δεν είναι κάποιες προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες από το παρελθόν. Είναι η ντροπή της Ευρώπης – δημιούργημα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα. Βουνά σκουπίδια που συγκεντρώνονται καθημερινά, ψηλώνουν μέρα με τη μέρα και κανείς δεν φαίνεται να είναι ικανός να σχεδιάσει έστω την αποκομιδή τους.

Χρειάζεται άμεση λύση

«Άμεσα, σήμερα κιόλας, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση με φορτωτές και φορτηγά που θα μαζέψουν τα σκουπίδια, θα τα μεταφέρουν σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, θα πλύνουν και θα απολυμάνουν τους χώρους αυτούς. Ειδάλλως οι επιδημίες είναι ζήτημα ημερών να εκδηλωθούν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια φιλοξενουμένων και εργαζομένων, ντόπιων και ξένων» έλεγε χθες διευθυντικό στέλεχος του ΚΥΤ.

Τι συνέβη όμως και μια τεράστια έκταση μετατράπηκε σε χώρο όπου άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια;

Όσο ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ ήταν σε διαχειρίσιμα όρια, 5.000 με 6.000 ανθρώπους, ή και 8.000 σε περιόδους έντασης των ροών, η συγκέντρωση και η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν από ιδιωτικό συνεργείο στο οποίο είχε ανατεθεί η καθαριότητα του καταυλισμού. Στο έργο της καθαριότητας συνέδραμαν εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σημαντική όμως ήταν και η συνδρομή του Δήμου Λέσβου, ο οποίος δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα πραγματοποιούσε με απορριμματοφόρα οχήματα εργασίες αποκομιδής.

Εργολάβος καθαρισμού μόνο για το ΚΥΤ!

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως οι εργασίες καθαρισμού του ΚΥΤ της Μυτιλήνης, όπως και όλων των ΚΥΤ του ανατολικού Αιγαίου, ανατέθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εργολάβο από τη Θεσσαλονίκη. Η εργολαβία αφορά βέβαια τον καθαρισμό του ΚΥΤ και των 5.000 ανθρώπων που ζουν σ’ αυτό και όχι τον καθαρισμό της «ζούγκλας» των υπόλοιπων 15.000 απόκληρων για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται και κανένας σχεδιασμός γι’ αυτούς δεν υπάρχει.

Οι δε εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας λιγόστεψαν κατά πολύ και σύντομα μηδενίζονται, αφού οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται και καινούργιες θέσεις δεν προκηρύσσονται.

Ή μη μόνο για την υποτιθέμενη σίτιση των προσφύγων. Για αυτήν απαξάπαντες σπεύδουν να φροντίσουν για μια κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας, αλλά πανάκριβη ποσότητα φαγητού. Το διακύβευμα των 3 εκατομμυρίων ευρώ τον μήνα για τη διατροφή, ευρωπαϊκό κονδύλι που διατίθεται μετά από πρόχειρες διαδικασίες από επιτροπές στρατιωτικών, είναι πολύ υψηλό. Τα χρήματα αυτά πρέπει να ξοδευτούν κι ας καταλήγει το προϊόν τους κι αυτό… στα σκουπίδια καθημερινά.

Δεδομένων των όρων της εργολαβίας, μια πόλη 15.000 ανθρώπων χωρίς την παραμικρή υποδομή επιχειρείται καθημερινά να καθαριστεί από εθελοντές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα σκουπίδια τοποθετούνται σε συγκεκριμένους χώρους ανάμεσα σε σκηνές και τα βουνά από αυτά μέρα με την ημέρα ψηλώνουν. Ούτε κουβέντα φυσικά για την παρέμβαση του Δήμου Μυτιλήνης, του οποίου ο δήμαρχος Στρατής Κύτελης, απαντώντας προχθές το βράδυ σε ερώτηση της συμβούλου της Αριστεράς Εριφύλης Χιωτέλλη είπε πως «κι αυτός τα λέει στο Μαξίμου, αλλά…».

Ο χορός της γραφειοκρατίας

Σε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στον Δήμο Μυτίλους αποφασίστηκε… να ζητηθεί η επέκταση της εργολαβίας καθαρισμού και αποκομιδής των απορριμμάτων από τους χώρους της «ζούγκλας». Σήμερα θα σταλεί σχετικό έγγραφο και ο χορός της γραφειοκρατίας άρχισε καλά να κρατεί.

Όσον αφορά τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αυτές… αγνοούνται.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι ντροπή. Είναι απαράδεκτο. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Με τόσα χρήματα που έχουν έρθει στη χώρα, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση» είχε πει το 2018 ο Κ. Μητσοτάκης.

Τότε που τα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη δυσφημούσαν τον τόπο και τους πολίτες του και την κυβέρνηση της Αριστεράς. Σήμερα για τη Μόρια των σκουπιδιών και των ανθρώπων στα σκουπίδια ούτε λέξη… Ούτε φυσικά από τον Κ. Μητσοτάκη.