ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Κύριε Μουτζούρη, κύριε Κύτελη…

Ορέστης Μεταξάς

…ύστερα ήρθαν τα χελιδόνια κι ύστερα έσκασε ο τζίτζικας.

Η αλήθεια είναι ότι μπλέξαμε. Μπλέξαμε στα πλοκάμια της ιστορίας. Η ιστορία σήμερα γράφεται στα νησιά μας. Αυτό μας τρομάζει, μας ξεβολεύει μας ανησυχεί. Προσπαθούμε να καταλάβουμε.Είμαστε αμήχανοι.

Η μεγάλη συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη στην προκυμαία της Μυτιλήνης για το προσφυγικό ζήτημα, ήταν μια συγκέντρωση αμηχανίας και ανησυχίας.Κι οι ομιλητές,αφού άλλα είχαν πει προεκλογικά,αφού τόσους μήνες έκαναν τα στραβά μάτια στην κοροϊδία της κυβέρνησης,όταν είδαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, ξαφνικά ξύπνησαν.

Ο Περιφερειάρχης, τέως πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,κύριοςΜουτζούρης, μίλησε σαν συντηρητικός επαρχιώτης δημοδιδάσκαλος της μετεμφυλιακής Ελλάδας του 1950. Είπε για την πατρίδα μας που κινδυνεύει, την θρησκεία μας που κινδυνεύει, για ένα οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού που υπάρχει.

Επικαλέστηκε μια εμπεριστατωμένη, όπως είπε,μελέτη του ΟΗΕ, στην οποία αναφερόταν ότι μέχρι το 2050 η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον εκατον πενήντα εκατομμύρια μετανάστες,προκειμένου να επιβιώσει και να διατηρήσει την ευημερία της. Αυθαίρετα λοιπόν συμπέρανε,ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού, και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, εντάσσεται μέσασ’ αυτό το σκοτεινό σχέδιο. Αλήθεια κύριε Μουτζούρη ανάμεσα σ’ αυτούς στους σκοτεινούς κύκλους βρίσκεται κι ο ΟΗΕ;

Η ακροδεξιά σήμεραστην Ελλάδακαι στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί αστήρικτες,στα όρια του παρανοϊκού θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να σπείρει την αμφιβολία, τον φόβο και εν τέλει το μίσος. Στοχεύει κυρίως στα λιγότερο μορφωμένα τμήματα του πληθυσμού, που βλέπουν τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που ήρθαν και έρχονται και αδυνατούν να τις εξηγήσουν. Ψάχνουν λοιπόν εύκολες κατανοητές εξηγήσεις. Ψάχνουν να βρουν τον κακό λύκο. Κι η ακροδεξιά είναι έτοιμη να τους υποδείξει τον κακό λύκο.

Ο κύριος Μουτζούρης ως γνήσιος ακροδεξιός λαϊκιστής, φοβίζει τον κόσμο ότι δήθεν κινδυνεύει η Ελλάδα κι η Λέσβος να αλλοιωθούν πολιτιστικά, ενώ κινδυνεύει και η θρησκεία! Από είκοσι χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους, παρατημένους από την κυβέρνηση στον ελαιώνα της Μόριας!

Έλεος κύριε Μουτζούρη.

Ζητά φύλαξη των συνόρων και αποτροπή. Άραγε τι εννοεί με την λέξη αποτροπή; Θέλει να βουλιάζει το λιμενικό τις βάρκες με τους άνδρες,τις γυναίκες και τα παιδιά που κατευθύνονται προς τα νησιά μας; Θέλει η Ελλάδα να στιγματιστεί, ως μια χώρα παραβίασης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων; Εμείς δεν το θέλουμε.

Ο κύριος Μουτζούρης,ανέφερε ότι το σύνθημα «θέλουμε πίσω τις ζωές μας», αναφέρεται στην επαναφορά στην καθημερινή κανονικότητα. Να μην υπάρχουν ουρές στα ΑΤΜ, να μην υπάρχει καθυστέρηση στις  εξετάσεις στα νοσοκομεία,να μην υπάρχει πρόβλημα στις αστικές συγκοινωνίες. Η γνωστή καραμέλα. Το γνωστό παραμύθι. Ότι για όλα φταίνε οι πρόσφυγες.

Περιφερειάρχης είναι. Ας νοιαστεί, όπου υπάρχουν τέτοιες δυσλειτουργίες να τις λύσει. Ο κόσμος τους ψήφησε για να λύνουν τα προβλήματα που προκύπτουν. Όχι για να κάνουν διαπιστώσεις και να περιμένουν την εξ ύψους βοήθεια μήπως και λυθούν. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Ένα άλλο θέμα που ακούστηκε έντονα στις ομιλίες είναι το ζήτημα των ΜΚΟ. Τόσο ο κύριος Μουτζούρης όσο και ο κύριος Κύτελης ζήτησαν να ελεγχθούν οι ΜΚΟ. Ο κύριος Μουτζούρης μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης για το προσφυγικό ζήτημα, έχουν οι ΜΚΟ. Μόνο που δεν μας εξήγησε με ποιόν τρόπο γίνεται αυτό.

Οι χρηματοδότες των ΜΚΟ είναι κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, διάφοροι χορηγοί. Φαντάζομαι ότι αυτοί που τους πληρώνουν τους ελέγχουν. Ας τους ελέγξουμε και εμείς…

Όμως να θυμόμαστε κάτι. Πάρα πολλές οργανώσεις που έχουν τεράστια κοινωνική αποδοχή είναι ΜΚΟ. “Οι γιατροί χωρίς σύνορα”, ” οι γιατροί του κόσμου”, “η κιβωτός του κόσμου”, “το χαμόγελο του παιδιού”, “τα παιδικά χωριά SOS”.

Σήμερα στην εγκαταλελειμμένη από την κυβέρνηση δομή της Μόριας, μόνο οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές και οι ΜΚΟ υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν οι ΜΚΟ, τα προβλήματα θα ήταν αξεπέραστα. Ο κόσμος θα κινδύνευε να πεθάνει από την εγκατάλειψη. Αβοήθητος. Αφού η αρωγή της κυβέρνησης  είναι ανύπαρκτη, ευτυχώς που υπάρχουν οι ΜΚΟ.

Η προσπάθεια δυσφήμησης των ΜΚΟ γίνεται εκ του πονηρού. Ανέκαθεν την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, τον ακτιβισμό, η ακροδεξιά τα συκοφαντούσε. Είναι εκτός της λογικής της. Αυτό προσπαθούν να κάνουν και οι κύριοι Μουτζούρης και Κύτελης, αφήνοντας συνεχώς υπονοούμενα για τις ΜΚΟ. Αλήθεια πόσες φορές έχουν επισκεφτεί την δομή της Μόριας αυτοί οι κύριοι; Ποια είναι η συνεισφορά τους στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου;

Όλοι ζητάμε την αποσυμφόρηση των νησιών μας.Για λόγους ανθρωπιστικούς και λειτουργικούς. Η κυβέρνηση δεν βλέπουμε να το θέλει…

Άραγε κύριε Μουτζούρη και κύριε Κύτελη, εσείς που συνεχώς συνομιλείτε σε κλειστές συσκέψεις με τους διάφορους υπουργούς, τι λέτε; Τα νησιά μας θα έχουν αποσυμφορηθεί μέχρι να ρθουν τα χελιδόνια; Η μήπως θα περιμένουμε να σκάσειο τζίτζικας;