ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

ΣΥΡΙΖΑ – Π. Σ Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου Θεματική Αγροτικού: Μετέτρεψαν την διαβούλευση της ΚΑΠ σε περιοδεύοντα Θίασο!

 Την ομάδα διαβούλευσης που έφτιαξε το Υπουργείο για να παρουσιάσει τη νέα αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) στους αγρότες, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ, ο κ. Λιβανός την μετέτρεψε σε περιοδεύοντα θίασο προπαγάνδας και επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησής της ΝΔ.

Σε μια άδεια αίθουσα από αγρότες, αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νησιού μας, ο κ. Λιβανός «παρουσίασε» την νέα αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) με ασάφειες, αοριστίες και γενικότητες. Είτε βρίσκεται στην Θράκη, είτε στην Θεσσαλία, είτε στο Β. Αιγαίο ανακοινώνει τα ίδια αδυνατώντας να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα κάθε Περιφέρειας και την ανάγκη αντιμετώπισής τους μέσα από το στρατηγικό σχέδιο που οφείλει η χώρα μας να συντάξει στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Ένα σχέδιο που υποτίθεται ότι φτιάχνεται δυο χρόνια, πρέπει να κατατεθεί σε δύο μήνες στην ΕΕ, αλλά ακόμα κανείς δεν το ξέρει! Ή δεν είναι έτοιμο ή φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, για να μην ξεσηκωθεί άλλη μια θύελλα από τον αγροτικό κόσμο.

Κοντολογίς το «σχέδιο διαβούλευσης» που μας παρουσίασε ο κ. Λιβανός είναι ένα άτολμο και χωρίς εξειδίκευση προτάσεων κείμενο, το οποίο δεν εκπληρώνει ούτε αυτό τον τίτλο του, επειδή δεν εμπεριέχει κανενός είδους σχεδιασμό.

Οι αγρότες μας κατάλαβαν, για μια ακόμα φορά, ότι η νέα ΚΑΠ δεν πρόκειται να συνδεθεί με την νησιωτικότητα, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν θα αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας και το χειρότερο απ όλα, ότι, ο υπουργός μας δεν γνωρίζει καν τον νησιωτικό αγροτικό μας τομέα ώστε να σχεδιάσει γι αυτόν τις ανάλογες πολιτικές.

Έτσι, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, για το πως θα αντιμετωπίσει μέσα από την ΚΑΠ, τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες, απάντησε με copy paste και με τα ίδια ακριβώς λόγια που απάντησε στην Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία σε ανάλογη περίπτωση! Ίδιες οριζόντιες πολιτικές παντού λοιπόν σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Στα νησιά μας κ. Λιβανέ μάθετε πως δεν υπάρχουν ΤΟΕΒ, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης 75% που μας λέτε ότι θα διατηρήσετε, υπάρχει στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, όμως αυτό δεν τα βοήθησε ιδιαίτερα, αφού παραμένουν στις τελευταίες σε ανάπτυξη περιοχή της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί λείπουν στοχευμένα, εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες κοινωνικές, οικονομικές και φυσικές συνθήκες αναπτυξιακά μέτρα ενώ υπάρχουν και διαρθρωτικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται.

Επίσης δεν ακούσαμε κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την στήριξη των αγροτών του νησιού μας. Την υπόσχεση στήριξης των ελαιοπαραγωγών μας από την εφετινή ακαρπία την μεταφέρετε από επιτροπή σε επιτροπή. Είναι δυνατόν το υπουργείο σας ή ο ΕΛΓΑ να μην μπορούν τόσους μήνες προχωρήσουν στην ανάθεση μιας στοιχειώδους απλής μελέτης; Η πολυδιαφημισμένη επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης ελάχιστα θα ανακουφίσει τους ελαιοπαραγωγούς μας. Από τα 240 εκατ. που ήταν συνολικά το ύψος της το 2012 εσείς θα δώσετε μόνο 50 εκατ.. Ψίχουλα δηλαδή αλλά κι αυτά από τον μεθεπόμενο χρόνο το 2023!

Τα 19 εκατ. που εξαγγείλατε για το πρόγραμμα νέων αγροτών δεν θα φτάσουν για να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και από τώρα σας λέμε ότι πρέπει να το αυξήστε, αν θέλετε να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες. Το θέμα όμως δεν είναι το συνολικό ύψος που θα διαθέσει το Υπουργείο για την ένταξή τους αλλά αν η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησής σας θα βοηθήσει τους νέους αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα. Κι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, όταν τους κόβετε με κάθε πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ τις ενισχύσεις, όσο μεγάλο και αν είναι το πριμ ένταξης. Ένας νέος αγρότης σήμερα με τα ίδια αμνοερίφια θα πάρει το 1/3 των ενισχύσεων που θα έπαιρνε αν εντάσσονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα του 2016!

Το γενικό μπάχαλο το ενισχύουν η αδιαφορία σας για την επίλυση του θέματος των δασικών χαρτών, η αδυναμία ολοκλήρωσης των σχεδίων βόσκησης και η ένταξη των θαμνωδών και ξυλωδών εκτάσεων του κανονισμού omnibus στο χαρτογραφικό υπόβαθρο της νέας ΚΑΠ που έλυνε αρκετά θέματα με τις βοσκήσιμες εκτάσεις. Πως θα διαμορφωθεί το αυριανό τοπίο για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειάς μας κανείς δεν το γνωρίζει.

Κανείς δεν γνωρίζει επίσης το συνολικό ύψος της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, το ανώτερο όριο των περικοπών και τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή τους.

Ποιο είναι το ποσό των ενισχύσεων που θα κατευθυνθεί στη Λέσβο τη νέα προγραμματική περίοδο; Το νέο πρασίνισμα και ο Πυλώνας ΙΙ, περιλαμβάνουν απλά και μόνο, τίτλους παρεμβάσεων, όπως ακριβώς ορίζονται από τη στοχοθεσία της νέας ΚΑΠ, χωρίς κανένα περιεχόμενο, ενώ ακόμα περιμένουμε τη μελέτη της παγκόσμιας τράπεζας για τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων.

Μπροστά στην επικοινωνιακή πρεμούρα σας δεν διστάσατε να εγκαινιάσετε ένα κτηνιατρείο που υπάρχει πάνω από είκοσι χρόνια, το κτηνιατρείο Μανταμάδου, ενώ δεν προσλαμβάνετε κτηνιάτρους και γεωπόνους αφήνοντας τις Υπηρεσίες της ΔΑΟΚ να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό. Που είναι αλήθεια οι οκτώ κτηνίατροι στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου που είχε δρομολογήσει ο Σύριζα και είχε υποσχεθεί ο κ. Βορίδης στον κ. Αθανασίου ότι θα προσλάβει; Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από αυτή την υπόσχεση κι ακόμα τους περιμένουμε!

Συμπερασματικά το «Σχέδιο διαβούλευσης» δεν κατέθεσε ολοκληρωμένες, στοχευμένες και επεξεργασμένες προτάσεις για να τεθούν σε διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο της Περιφέρειάς μας και όλη η διαδικασία είχε τον χαρακτήρα διεκπεραίωσης. Το πόσο εξόφθαλμα φανερή ήταν η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της εκδήλωσης από το Υπουργείο σας ήταν και το γεγονός ότι το σχετικό Δελτίο Τύπου βγήκε δυο ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης!