ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Μεταναστευτικό: Ρατσιστικά και φαιδρά πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Mε ένα ρατσιστικό αλλά και φαιδρό σχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ θα προσπαθήσει να εμποδίσει την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου: την κατασκευή πλωτού φράχτη στο Αιγαίο με υλικά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως χρησιμοποιούνται για την αποτροπή περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης! 

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ANT1 ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να προμηθευτεί τέτοιου είδους εξοπλισμό για την κατασκευή του φράχτη 2.700 μέτρων κάνοντας λόγο για πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ορισμένα σημεία σε πρώτη φάση.

«Θα πρέπει να δοκιμαστεί και να δούμε αν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε με ασφάλεια. Το πλωτό αυτό πράγμα συνδυάζεται και με άλλα πράγματα: την προμήθεια δέκα σκαφών από Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα συστήματα για τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή.  Άλλωστε, ο υφυπουργός Εθνικής είναι ο εμπνευστής του αμφιβόλου αποτελεσματικότητας σχεδίου κόστους 500.000 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων μετέδωσε και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πλωτό φράκτη για να κρατήσει έξω τους μετανάστες».

Το πλωτό φράγμα θα έχει δίχτυ ύψους 1,1 μέτρου και βυθίσματος 60 εκατοστών, σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες. Όμως,δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει ένα επικοινωνικό μήνυμα “πάταξης” υποτίθεται της εισροής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να απαντήσει και στα υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης για την πολιτική της στο προσφυγικό, όπως αναδεικνύονται από διάφορες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος. Η λογική του “φράγματος” έστω και με τη χρήση υλικών που προορίζονται για πετρελαιοκηλίδες, αποτελεί μια ρατσιστικής έμπνευσης επιλογή. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί και στο φαιδρό της υπόθεσης καθώς ένα τέτοιο υλικό είναι εντελώς αναποτελεσματικό για μια τέτοια χρήση καθώς πολύ εύκολα μπορεί να “εξουδετερωθεί” ή να καταστραφεί, ή ακόμα και να “υπερπηδηθεί” από ένα σκάφος.  

Το αντικείμενο της σύμβασης

Στη συνοπτική Περιγραφή Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου της σύμβασης αναφέρεται: 

“Αντικείμενο της σύμβασης είναι, η αγορά λοιπών μηχανημάτων και εξοπλισμού, και συγκεκριμένα η προμήθεια δυο χιλιάδων επτακοσίων (2.700) μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής. Στο πλαίσιο της εν λόγω προμήθειας εντάσσονται υποχρεώσεις του οικονομικού φορέα για την τεχνική υποστήριξη συντήρησης / επισκευών 4 ετών, τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για την χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής”.

Τέσσερις εταιρείες

Στον διαγωνισμό που έγινε χθες Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, προσκλήθηκαν τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μόνον μία προσήλθε και κατέθεσε την προσφορά της.

α. NORTH AEGEAN SLOPS Ε.Μ. AE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟ- ΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. β. ΠΛΩΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ. γ. ΩΚΕΑΝΙΣ. δ. NEW NAVAL ΕΠΕ.

Σύμφωνα με τους σκοπούς που αναγράφονται στην προκήρυξη, «η προμήθεια πλωτού προστατευτικού συστήματος (ΠΠΣ) με την τεχνική προδιαγραφή της Προσθήκης «1» του Παραρτήματος «Ι» της παρούσας, θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, έτσι όπως αναγράφονται στην προκήρυξη, το πλωτό φράγμα πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον 110 εκατοστά, εκ των οποίων τα 50 εκατ. πάνω από την θάλασσα και τα 60 εκατ. κάτω από την θάλασσα, ενώ θα μπορεί να διαθέτει φωτοσήμανση για να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του.

Πάντως, τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται για να σταματήσουν την μεταφορά κάθε είδους επιπλεόντων απορριμμάτων στην θάλασσα ή σε λίμνες, ακόμα και για να σταματήσουν τις μέδουσες!

Στις δε τεχνικές προδιαγραφές της προκήρυξης αναφέρεται ότι: «Το πλωτό προστατευτικό σύστημα με δίκτυ, θα πρέπει να παρέχει προστασία για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών σε περιστατικά ρύπανσης συγκεκριμένης περιοχής θαλασσίου χώρου και εν γένει για την προστασία υδάτινων περιοχών (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), εγκαταστάσεων, χώρων, ακτών και ανθρώπων από επιπλέοντα απορρίμματα, πετρελαιοκηλίδες, φύκια, επικίνδυνες μέδουσες, επιπλέουσες χημικές ουσίες κ.ά.».