ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Με αφορμή την καταστροφή της Βρίσας: Νέα «στάνταρντς» στην διαχείριση των επιπτώσεων των σεισμών

Νέα «στάνταρντς» στην διαχείριση των επιπτώσεων των καταστροφών από μελλοντικούς σεισμούς και με στόχο την μεγαλύτερη ανακούφιση των πληγέντων, έχει πλέον διαμορφώσει η κυβέρνηση με αφορμή τον σεισμό της 12ης του Ιούνη, που κατέστρεψε τη Βρίσα και άφησε πίσω του σημαντικές πληγές και σε πολλά άλλα χωριά του νησιού.

Αρχικά η κυβέρνηση εισήγαγε στην, προϋπάρχουσα, κρατική συνδρομή τους όρους της νησιωτικότητας και του «παραδοσιακού οικισμού», κάτι που έκανε την ενίσχυση προς τους πληγέντες  που θα φτιάξουν πάλι τα σπίτια τους, από 1000 ευρώ το τετραγωνικό που ήταν πριν, τώρα να φτάνει τα 1200 ή και 1300 ευρώ, αν πρόκειται για κτίσμα το οποίο έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο»

Επιπλέον, για πρώτη φορά οι πληγέντες ΔΕΝ αναλαμβάνουν το κόστος της κατεδάφισης των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κατεδαφιστέα». Με την πρόσφατη υπουργική απόφαση αυτό το κόστος το αναλαμβάνει η κυβέρνηση, επιχορηγώντας με 10 ευρώ το κυβικό μέτρο, κάθε ιδιοκτήτη που θα κατεδαφίσει του σπίτι του!

Επίσης, εκτός από τα, αυτονόητα, «παγώματα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, από εδώ και πέρα, οι κάτοικοι των χωριών που θα πλήττονται από τους σεισμούς θα απαλλάσσονται για ένα χρονικό διάστημα, από την συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις στους σεισμοπαθείς της Λέσβου χορηγούνται επιπλέον προσφορές που αφορούν την αξιοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ. Τέλος, με τη χρηματοδότηση επισκευής σχολείων στην ουσία εφαρμόστηκε ένα γενικευμένο πρόγραμνα επισκευών σχολικών κτιρίων από βλάβες όχι μόνο λόγω σεισμού αλλά και λόγω παλαιότητας και χρήσης.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο συντονισμός του συνόλου των απαιτούμενων ενεργειών για την διαχείριση των επιπτώσεων του σεισμού, δεν γίνεται από κάποιο «απρόσωπο» κέντρο των Αθηνών, αλλά τοπικά. Η τοποθέτηση ¨τοπικού συντονιστή», του Β. Τεντόμα, είναι ένας νέος θεσμός, που καθημερινά αποδεικνύεται ότι λύνει προβλήματα!