ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

«Με Πυξίδα τον Πολίτη»: Κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των κατοίκων της Λέσβου

Με Πυξίδα τον Πολίτη

Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη , ζητά για μία ακόμη φορά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια σε βάρος της υγείας ντόπιων και προσφύγων.

Αγαπητοί συμπολίτες!

Πριν δυο εβδομάδες περίπου δώσαμε ενωμένοι έναν αγώνα απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει την Καράβα και στην επιμονή για δημιουργία νέας δομής στο νησί.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την εισβολή και τη βία των ΜΑΤ και διατρανώσαμε το αίτημά μας  για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Για αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Όποιες και αν ήταν οι επιμέρους διαφορές των συμμετεχόντων σε αυτή την κινητοποίηση το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση, ήταν καθολικό και επιτακτικό εκ μέρους όλων των Μυτιληνιών.

Τον αγώνα αυτό του Λεσβιακού λαού αμαύρωσαν σε μεγάλο βαθμό μικρές ομάδες  οι οποίες πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον πολιτών ξένων χωρών, που βρίσκονται στο νησί μας για να προσφέρουν εθελοντικά ή εργάζονται σε ΜΚΟ, αλλά και

ελλήνων πολιτών, ανθρώπων που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τους πρόσφυγες  και το ελληνικό κράτος προσφέροντας τις υπηρεσίες τους εκεί που το ίδιο αδυνατούσε να ανταπεξέλθει. Παρέχοντας υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, καθαριότητας κ.α.

Είδαμε πολίτες να αναλαμβάνουν ρόλο αστυνομίας, απονομής «δικαιοσύνης» με τον τρόπο που αυτοί την αντιλαμβάνονταν. Είδαμε δημοσιογράφους μεγάλων ξένων πρακορείων ειδήσεων να τραυματίζονται και να προπηλακίζονται. Αλήθεια γιατί δεν είδαμε μια επίσημη καταδίκη αυτών των ενεργειών από τους  αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες;

 Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μας,  το έναυσμα για αυτές τις συμπεριφορές δόθηκε από την επικίνδυνη και απαράδεκτα ανεύθυνη απόφαση του Δημάρχου Μυτιλήνης για έλεγχο των «συνόρων» ανάμεσα στο Δήμο Δυτικής  Λέσβου και Δήμου Μυτιλήνης με την αιτιολογία της αποτροπής μεταφοράς άλλων προσφύγων στο ΚΥΤ Μόριας. Θα σημειώσουμε ακόμα μια φορά πως αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη συνεννόηση του Δημάρχου με τις αρμόδιες αρχές και όχι με την εμπλοκή πολιτών. Τα αποτελέσματα δε αυτής της εμπλοκής μας ντρόπιασαν σε όλο τον κόσμο και είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για αποφυγή του τόπου μας ως προορισμό διακοπών  (επειδή  στον τόπο μας οι ευρωπαίοι πολίτες κινδυνεύουν) από διαφορές ευρωπαϊκές χώρες,  αλλά και από τις ΗΠΑ.

Σήμερα δύο περίπου εβδομάδες μετά στο σκηνικό που περιγράψαμε ήρθε να προστεθεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την σοβαρότητα της κατάστασης. Το έκαναν διεξοδικά οι εκπρόσωποι του ιατρικού συλλόγου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην αρχική τους τοποθέτηση αλλά και απαντώντας στην ερώτηση που τους απευθύναμε για την ύπαρξη σχεδίου διαχείρισης ενός πιθανού κρούσματος στο ΚΥΤ της Μόριας.

       Θέλω λοιπόν στο σημείο αυτό να σημειώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει, αδιαφορώντας ακόμα και για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αυτού του τόπου (ντόπιων και προσφύγων) .

·        Δεν προχώρησε μέχρι σήμερα σε καμιά αποσυμφόρηση, ούτε μερική ούτε μαζική, ούτε κάτω από την πίεση της πανδημίας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής της.

Δεν προχώρησε ούτε καν στην αποχώρηση του αρματαγωγού από το λιμάνι της Μυτιλήνης που κάθε βράδυ φεύγει, σύμφωνα με αυτά που λένε στον κ. Κύτελη και κάθε πρωί βρίσκεται στη θέση του.

Και θέλω τέλος να πω πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή είναι απάνθρωπο και εγκληματικό.

Θέτει σε κίνδυνο την υγεία ενός ολόκληρου νησιού, μη προχωρώντας σε άμεση και γενναία αποσυμφόρηση για να παρουσιάσει ως μόνη λύση τη δημιουργία κλειστής δομής σε ξερονήσια.

Καλούμε τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη του νησιού να απαιτήσουν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και να καταγγείλουν τον απαράδεκτο εμπαιγμό των κατοίκων του νησιού μας εκ’ μέρους της κυβέρνησης.

Η ώρα των συσκέψεων έχει τελειώσει. Η ώρα της υλοποίησης των αποφάσεων θα έρθει ποτέ;