ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Μια μαγική βραδιά στη μαρίνα της Μυτιλήνης

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας των Προσφύγων η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», μαζί με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα προσφύγων «RAD Music International», διοργάνωσαν  εκδήλωση-συναυλία στο Αμφιθέατρο της  Μαρίνας Μυτιλήνης.

Εκατοντάδες κόσμου γέμισαν τον χώρο και απόλαυσαν μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά.

Ο πρόεδρος της Συνύπαρξης Στρατής Πάλλης, άνοιξε την εκδήλωση. Μίλησε για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, για  τους πρόσφυγες  που είναι σχεδόν φυλακισμένοι στον Καρά Τεπέ, την ακροδεξιά, που παντού και στη Λέσβο εκμεταλλεύεται το προσφυγικό ζήτημα καιροσκοπικά για ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι στο φανατισμό αντιπαραθέτουμε την αλληλεγγύη. Η αξιοπρέπεια των προσφύγων είναι και δική μας αξιοπρέπεια, κατέληξε ο Στρατής Πάλλης.

Αμέσως μετά η Μαχτιέ, μια δεκαεπτάχρονη πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μίλησε για τα όνειρα των προσφύγων που ξεκίνησαν για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, τα όνειρα που έγιναν εφιάλτης, τη δύσκολη ζωή στον Καρά Τεπέ και την ελπίδα που πάντα παραμένει ζωντανή.

Στη συνέχεια η RAD Music, γέμισε τον χώρο με την μουσική της, ξεσήκωσε τον κόσμο και ένωσε όλους σε μια μαγική χορευτική βραδιά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα μέλη της Συνύπαρξης, σε συνεργασία με τους φίλους της πρόσφυγες-μετανάστες.

Η δημιουργική ένταξη και συμμετοχή των προσφύγων-μεταναστών, είναι η σημαντική συνεισφορά της Συνύπαρξης στην προσφυγική κρίση που ζει το νησί μας. Ο χορός, τα χαρούμενα πρόσωπα, η πλατιά συμμετοχή τους, ήταν η απόδειξη της επιτυχίας του εγχειρήματος.

Η Συνύπαρξη σπάει τις γραμμές του «περιθωρίου», που οι ακροδεξιές πολιτικές θέλουν να επιβάλουν. Αμφισβητεί την μισανθρωπία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Δείχνει ότι εκτός από τα γκέτο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις κραυγές μισαλλοδοξίας, υπάρχει κι ο δρόμος της κατανόησης, της συνεννόησης και της ομαλής ένταξης και συμβίωσης.