ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Να δοθούν ειδικές ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς

ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η καταβολή αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των 1672 ελαιοπαραγωγών από τις περιοχές Πλωμαρίου και Γέρας καλώς θα γίνει. Οι παραγωγοί που θα αποζημιωθούν θα πάρουν χρήματα που δικαιούνται. Το θέμα όμως είναι ότι όλοι καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα για αποζημίωση εφ όσον βέβαια έχουν  πληγεί το ίδιο. Από τη στιγμή που τα ίδια καιρικά φαινόμενα, της ανεμοθύελλας, έπληξαν όλο το νησί μας τότε η δυνατότητα υποβολής αίτησης αποζημίωσης θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί επίσημα σε όλη Λέσβο. Εδώ να κάνουμε μια διευκρίνηση. Σύμφωνα  με την  πληροφόρηση που είχαμε από τον ΕΛΓΑ ως ανεμοθύελλα χαρακτηρίζονται, από τον κανονισμό του, άνεμοι έντασης πάνω από οκτώ μποφόρ πράγμα που δεν είναι ασυνήθιστο την χειμερινή περίοδο, που γίνεται η ελαιοσυλλογή. Συνήθως αυτού του είδους η καρπόπτωση όταν συνδυάζεται μάλιστα και από μεγάλη δακοπροσβολή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Γι αυτό  πολλοί ελαιοπαραγωγοί, θεώρησαν σκόπιμο να μην πάνε να υποβάλουν αιτήσεις.

Γράφτηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έτρεξε να ενημερώσει τους αγρότες να κάνουν αιτήσεις. Δεν είναι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανενός άλλου κόμματος  δουλειά αυτή. Τα κόμματα δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παρεμβαίνουν στις διοικητικές  λειτουργίες του κράτους ή της πολιτείας ούτε και να εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη δημόσια διοίκηση.

Με ποια αρμοδιότητα άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και η Ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων θα έβαζαν τους αγρότες να μπουν σε έξοδα  και να υποστούν την ταλαιπωρία της υποβολής των αιτήσεων αν δεν γνωρίζουν πως το αίτημα της αποζημίωσης μπορεί να τεκμηριωθεί από τον ΕΛΓΑ και να πληρωθεί;

Η τεκμηρίωση και ο τρόπος αποζημίωσης των αγροτών είναι διοικητική λειτουργία που καθορίζεται από το τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, διεκπεραιώνεται από τους διοικητικούς και τους τοπικούς αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ που είναι συγχρόνως υπάλληλοι του Δήμου. Οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται στα δημοτικά καταστήματα και στην περίπτωσή μας τέτοια ανακοίνωση έγινε μόνο στο Κοινοτικό Γραφείο Πλωμαρίου. Γιατί δεν ανακοινώθηκε το γεγονός και στα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα και Γραφεία; Γιατί δεν παρενέβησαν στη διαδικασία αυτή και οι άλλοι Αντιδήμαρχοι και ειδικά της Αγιάσου αφού κατά τον ΕΛΓΑ και εκεί υπήρχε το ίδιο πρόβλημα; Πως συνεννοούνται και συντονίζονται στο Δήμο Μυτιλήνης; Εδώ ο Δήμος Μυτιλήνης θα έπρεπε να μας δώσει μια απάντηση.

Το Αγροτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων επικοινώνησε με τον ΕΛΓΑ και η απάντηση του αρμόδιου γραφείου ήταν ότι δεν πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις! Στην ερώτησή μας γιατί τότε υποβάλλονται αιτήσεις η απάντηση ήταν ότι είναι δικαίωμα κάθε παραγωγού να κάνει αίτηση για αποζημίωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή κάνει αίτηση θα αποζημιωθεί κιόλας. Μάλιστα μας είπαν ενδεικτικά ότι στο Πλωμάρι οι άνεμοι ήταν έντασης οκτώ με εννιά μποφόρ ενώ στο Βαφειό ήταν έντεκα! Μετά από μια τέτοια απάντηση κανείς δεν θα μπορούσε να παρακινούσε  τους παραγωγούς να μπουν σε έξοδα και ταλαιπωρία για να κάνουν αιτήσεις. 

Βεβαίως, όπως ανακοινώθηκε, οι αποζημιώσεις σε όσους τελικά έκαναν αιτήσεις, θα δοθούν. Και όπως είπαμε στην αρχή καλώς θα δοθούν. Από τα γεγονότα  όμως αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η εκ των υστέρων αλλαγή στάσης του ΕΛΓΑ δεν οφείλετε σε διοικητική απόφαση αλλά σε πολιτική. Το Αγροτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς με ερώτησή του στη Βουλή, αλλά και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας πίεζαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να χορηγήσει έκτακτες αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς μετά τις τελευταίες καταστροφικές χρονιές που εξανέμισαν το εισόδημά τους.

Το Υπουργείο, για να αποφύγει τις πιέσεις, έρχεται τώρα μέσα από αυτή την διαδικασία να «θολώσει τα νερά» πληρώνοντας ελάχιστους ελαιοπαραγωγούς, να δείξει ότι έτσι ανταποκρίθηκε στο αίτημα των αποζημιώσεων, και να επιρρίψει τις ευθύνες της μη αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών στους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς που δεν έκαναν αιτήσεις.

Για το λόγο αυτό το αίτημα χορήγησης ειδικών ενισχύσεων στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας θα πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει στην επικαιρότητα και να υποστηρίζεται από όλους τους αγρότες και τους θεσμικούς φορείς που τους εκπροσωπούν.