ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Να ξαναχτίσουμε με νέα υλικά τις συλλογικότητες μας στο νησί

 

Ισως σε κάποιους να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν είναι: Από την εξαφάνιση της ΝΕΛ μέχρι την Συνεταιριστική Τράπεζα και από τη διάλυση  της Ένωσης, μέχρι την απαξίωση των περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών,  μια σειρά από μικρά και μεγάλα τοπικά σκάνδαλα, τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να απασχολήσουν και αυτά τις εισαγγελικές αρχές, έκαναν στα μάτια της τοπικής μας κοινωνίας την συλλογική οικονομική προσπάθεια να φαντάζει σαν κάτι που έχει ένα προδιαγεγραμμένο και πάντα το ίδιο, άδοξο, τέλος.

Ομως η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των προσπαθειών που ναυάγησαν, δεν είναι, μόνο, ότι αυτές ήταν συλλογικές προσπάθειες. Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη πλευρά και αυτή που σε τελική ανάλυση ευθύνεται για τα ναυάγια, ήταν και είναι ότι αυτές δεν λειτουργούσαν για το συλλογικό συμφέρον. Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν λειτούργησαν ποτέ με όρους δημοσίου συμφέροντος, αντίθετα κατέληξαν να λειτουργούν σαν ιδιωιτικές επιχειρήσεις.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, από την στιγμή που αποξενώθηκαν από τα μέλη τους και την τοπική κοινωνία και η διαχείρηση αλλά και ο έλεγχος τους πέρασε σε κλειστές ομάδες ή και σε κάποιες περιπτώσεις σε ένα πρόσωπο, από εκείνη την στιγμή το άδοξο τέλος είχε αρχίσει να διαγράφεται.

Σήμερα, σαν τοπική κοινωνία, είμαστε σε εκείνη τη φάση όπου χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τις συλλογικές οικονομικές δραστηριότητες.

Τις χρειαζόμαστε για τον απλό λόγο ότι το μέγεθος της καταστροφής που έχει επέλθει στο νησί μας τα χρόνια της μνημονιακής διαχείρισης της κρίσης, δεν μπορεί να αναταχθεί με τις μεμονωμένες  και μικρές οικονομικές δυνάμεις που υπάρχουν στο νησί.

Αυτό σημαίνει ότι τις χρειαζόμαστε γιατί έχουμε πια μάθει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας νέος “ενάρετος κύκλος” ανάπτυξης στο  νησί, αν δεν βάλουμε όλοι και όλες “πλάτη” ο “καθένας με τις δυνάμεις του” και ως εκ’ τούτου, εάν δεν έχουμε όλοι και όλες κέρδος από αυτήν.

Το παλιό σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας απαξίωσε, στο νησί μας, όλα αυτά που σήμερα πρέπει να ξαναβάλουμε στα πόδια τους, προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Όμως δεν κατάφερε να απαξιώσει τη “συλλογικότητα” που είναι πανταχού παρούσα σε κάθε εκδλήλωση της ζωής μας. Όπως έχουμε ξαναγράψει η “Λέσβος της δημιουργίας” είναι ζωντανή.

Σε αυτές, τις ζωντανές εμπειρίες μας πρέπει να στηριχθούμε. Αυτές είναι που πρέπει να αντιγράψουμε και με αυτές τις ζωντανές γνώσεις που απακτάμε όλοι και όλες καθημερινά, αλλά και τα μαθήματα του παρελθόντος, είναι που πρέπει να φτιάξουμε και τις νέες συλλογικές οικονομικές δραστηριότητες!