ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Νύχτα Ιδεών: Μυτιλήνη

30.01.2020, 18:00 | «Ζήω – ζῶ»: Ζώντας μαζί – Από τη Μυτιλήνη στον κοινό κόσμο 

Επιμέλεια: Camille Louis

Στη Μυτιλήνη, τη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου, η ευρύτατη θεματική της Νύχτας των ιδεών «Zήω-ζῶ» αποκτά συγκεκριμένη μορφή φτάνοντας στο «ζώντας μαζί».

Πώς να ζούμε σε μια κοινότητα όταν φαίνεται πως δεν έχουμε τίποτα κοινό; Τίποτα που να επιτρέπει την προσέγγιση με σημείο αναφοράς την καταγωγή, τη γλώσσα, την κουλτούρα αλλά και το γένος, τις κοινωνικές τάξεις, την ηλικία, την ευαισθησία;

Με αυτές ακριβώς τις διαφορές, εξαιτίας μάλιστα αυτών των διαφορών που χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους απέναντι στους άλλους, επινοούνται ανέκαθεν οι μορφές της συλλογικής μας ζωής και δοκιμάζεται η ύπαρξη των πολιτικών κοινοτήτων μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος κινείται. Οι άνθρωποι κινούνται και μετακινούνται, αλλά και τα μη ανθρώπινα αρχίζουν να «μας» κινούν, να μας σπρώχνουν, να μας ανησυχούν. Αν ο Γαλιλαίος μας έμαθε ότι η γη κινείται, μαθαίνουμε σήμερα ότι η γη σαλεύει, όπως έχει πει ο φιλόσοφος Michel Serres. Δεν είναι πια η επίπεδη επιφάνεια που διατρέχουμε αλλά ένας κινούμενος χώρος, που τον αναγκάζουμε να κινείται καθώς τον κατοικούμε. Ζούμε «μαζί» με τη γη και με όλους όσοι βρίσκονται στη γη, πρέπει λοιπόν να αναμετρηθούμε και με αυτή την πρόκληση, εκεί να δείξουμε την ευαισθησία μας.

Νέες μορφές ευαισθησίας αναπτύσσονται, εκφράζοντας έμπρακτα αυτές τις ανησυχίες, και γίνονται στο παρόν μας οι δάσκαλοι του μέλλοντος. Σήμερα αυτές τις νέες ευαίσθητες γνώσεις που πρέπει να ακούσουμε δεν τις κατέχουν πια οι παλιοί δάσκαλοι αλλά τα παιδιά, όπως βλέπουμε μεταξύ άλλων να το προσπαθούν οι δημιουργοί του υπαίθριου παιδαγωγικού εγχειρήματος «Ο Μικρός Ντουνιάς», που συγκεντρώνει στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων π. ΠΙΚΠΑ παιδιά από τη Μυτιλήνη και από αλλού για να μάθουν νέες μορφές συμβίωσης και έτσι να δώσουν σάρκα και οστά σε νέους συνδυασμούς με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει για 7η χρονιά τη Νύχτα Ιδεών. Το ετήσιο ραντεβού που συγκεντρώνει διανοούμενους, καλλιτέχνες, ερευνητές, δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό που του αρέσουν οι συζητήσεις.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η εκδήλωση συντονίζεται με τα υπόλοιπα Γαλλικά Ινστιτούτα και τους συνεργάτες τους σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται σε τέσσερις πόλεις: ΑθήναΗράκλειο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη.

Δωρητής : Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) 

Με την υποστήριξη του INSTITUT FRANÇAIS 

Πρόγραμμα στη Μυτιλήνη

18.00: Είσοδος στο θέατρο: Ανακάλυψη του εργαστηρίου κατασκευών από ανακυκλωμένα υλικά που θα παρουσιάζει η καλλιτέχνις Γιούλα Κουτσουμπού σε όλη τη διάρκεια της Νύχτας

Μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης

18.30: Αισθητική εισαγωγή στη θεματική «Ζώντας μαζί»: έναρξη της Νύχτας με την παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica Aegean.

19.00: Εναρκτήρια ομιλία του Patrick Bouchain και του Ελευθέριου Κεχαγιόγλου από τη Μυτιλήνη και αναμετάδοση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ας ξαναφτιάξουμε μαζί ό,τι είναι ζωντανό.

Αμέσως μετά ακολουθεί συζήτηση των δύο ομιλητών με τους υπευθύνους της παιδαγωγικής ομάδας «Ο Μικρός Ντουνιάς», που λειτουργεί στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων π. ΠΙΚΠΑ και των εμψυχωτών του Mosaik Support Center for Refugees and Locals (Κώστας Κορόζης, υπεύθυνος της παιδαγωγικής ομάδας και ο Joaquín O’Ryan, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων).

20.30: Μουσικό διάλειμμα από τη διαπολιτισμική χορωδία ενηλίκων της Μυτιλήνης CANTAλαλούν.

21.00: Δημιουργώντας για να ξαναδώσουμε ζωή στο άχρηστο

Επίσκεψη στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου για να δούμε:

– το εργαστήριο της Γιούλας Κουτσουμπού και ό,τι θα έχει ήδη ετοιμαστεί μαζί με τους επισκέπτες της Νύχτας
– το «μαγικό χαλί» που έφτιαξαν γυναίκες από τη Μυτιλήνη και από άλλες χώρες, οι οποίες θα μας διηγηθούν την ιστορία του συνοδεία των μελών της Ηλιαχτίδας
Επιστροφή στη μεγάλη αίθουσα

21.30: Στρογγυλή τράπεζα: Μαθαίνοντας να ζούμε με τους άλλους «μας»

Πώς οικοδομείται η ετερότητα; ο αποκλεισμός της; η αποδοχή της; Και πώς θα μπορέσουμε να ξανασυνδεθούμε με την πολλαπλότητα των ζωντανών, είτε είναι από εδώ είτε από αλλού, είτε είναι «αυτός», «αυτή» ή κάτι ανάμεσα στα δύο; είτε είναι ανθρώπινα είτε όχι; Ποια επικράτεια, ποιος νέος κοινός χώρος θα γεννηθεί απ’ αυτό;

Συζητούν:

• οι (Έλληνες και εξόριστοι) φοιτητές του προγράμματος SCIREA, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια Ουρανία Τζωράκη (Τμήμα Ωκεανογραφίας, Περιβαλλοντική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) που θα μοιραστούν μαζί μας τις έρευνές τους στην οικολογία, την ανακύκλωση, τη φροντίδα του νερού
• Mariam Jani Khushk, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος της κοινότητάς της στο στρατόπεδο της Μόριας
• Ντιέγκο Κασόνγκ, εκπρόσωπος της κοινότητας του Κονγκό και σχεδιαστής κόμικς
• Γεωργία Ρασβίτσου, συμβολαιογράφος Μυτιλήνης, που γράφει εδώ και χρόνια σε εθνική εφημερίδα, κυρίως κοινωνικοπολιτικά κείμενα. Δραστήρια σε θέματα προσφύγων – μαγειρεύει για χρόνια στο ΠΙΚΠΑ.
• Marie Cosnay, καθηγήτρια κλασικών σπουδών, μεταφράστρια αρχαίων κειμένων, συγγραφέας και ακτιβίστρια για την υποδοχή μεταναστών.

22.30: Φτάνοντας, φεύγοντας, διασχίζοντας: μεγαλώνοντας ανάμεσα στους κόσμους

Αναγνώσεις – περφόρμανς στα γαλλικά και τα ελληνικά

Ανάγνωση ενός αποσπάσματος του βιβλίου της Marie Cosnay Τα παιδιά της αυγής από τη συγγραφέα

23.00: Αναχώρηση για το Πανελλήνιο και συναυλία του Σύριου καλλιτέχνη WaelAlkak, μέλους τους εργαστηρίου εξόριστων καλλιτεχνών.
Εισαγωγή από ένα ντόπιο dj.