ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Οι ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να ασκήσουν τον κοινωνικό έλεγχο

Ο λόγος που δημοσιεύουμε στα ΜΠΛΟΚΙΑ, τον κατάλογο των έργων, τα οποία πρόσφατα ενέταξε στο ΠΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Αλ, Χαρίτσης και αφορούν την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, δεν είναι μόνο προκειμένου να δείξουμε στην τοπική κοινωνία ότι, αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, έχει «προικίσει» τα νησιά μας με γενναίους πόρους. Οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν, μπορεί να πείσει για αυτό και τον πλέον κακόπιστο.

Ούτε γίνεται για να δείξουμε, ότι τα έργα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά, αλλά και στη Λέσβο, γίνονται, επειδή ακριβώς, αυτή η κυβέρνηση τα χρηματοδοτεί, κάτι που το αποκρύπτουν αυτοί που τα υλοποιούν.

Ο βασικός λόγος αυτής της δημοσιοποίησης, είναι προκειμένου να γνωρίζουν οι τοπικές μας κοινωνίες, ότι έχουν ενταχθεί – με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό – έργα, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και ως εκ” τούτου να είναι σε θέση να ασκούν τον αναγκαίο «κοινωνικό έλεγχο» για την εξέλιξη τους.

Ανάμεσα στα 30 νέα έργα που εντάχθηκαν πρόσφατα, υπάρχουν μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που αποτελούν αιτήματα των τοπικών κοινωνιών του νησιού, εδώ και χρόνια. Σταχυολογούμε μερικά, όπως είναι η «αναβάθμιση του σταδίου του Πολιχνίτου«,  η «αποκατάσταση του δρόμου Θερμής – Μανταμάδου«, αλλά και μια σειρά άλλα που έχουν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια και είναι εξίσου σημαντικά (ο πλήρης κατάλογος εδώ).

Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μας οι πολίτες να γνωρίζουν την εξέλιξη των έργων που αφορούν την περιοχή τους. Για πάρα πολλά από αυτά έχει ήδη γίνει το πρώτο και σημαντικότερα βήμα. Ομως, η ένταξη τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν εξασφαλίζει αυτομάτως και την υλοποίηση τους, μιας και εδώ πρέπει να μπει μπροστά ο μηχανισμός της περιφέρειας. Αυτός είναι που θα κάνει τις αναγκαίες μελέτες – εκεί που δεν υπάρχει – αυτός είναι που θα υλοποιήσει τα έργα. Σε πολλά βεβαίως όχι μόνος του. Η συνεργασία της Περιφέρειας με τον Δήμο, αλλά και άλλους φορείς είναι σε αρκετές περιπτώσεις επιβεβλημένη.

Γνωρίζοντας λοιπόν οι πολίτες την κάθε φορά φάση που βρίσκονται αυτά τα έργα, είναι σε θέση να ελέγχουν, να απαιτούν να καταλογίζουν ευθύνες για τις τυχόν καθυστερήσεις, με άλλα λόγια να ασκούν καθημερινά το λειτούργημα τους ως ¨πολίτες»!