ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ο Νίκος Βαβούδης γράφει για την ίδρυση της πρώτης οργάνωσης του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη

Στον (νέο) Ριζοσπάστη – μέσα Νοεμβρίου 1933) και με ευκαιρία του γιορτασμού, τότε, των 15 χρόνων του ΚΚΕ, δημοσιεύεται άρθρο, που ο Νίκος Βαβούδης έχει στείλει από τις φυλακές της Αίγινας, με τίτλο: «Από τους αγώνες του κόμματος μας στη Μυτιλήνη – η ίδρυση της τοπικής οργάνωσης».

Ο Νίκος Βαβούδης, ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά μεγάλωσε στο Μανταμάδο, το χωρίο της καταγωγής του πατέρα του.

Πρόσωπο κλειδί στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ σε όλη την διάρκεια του εμφυλίου, αλλά και στις “υποθέσεις των ασυρμάτων” που κυριάρχησαν στη δίκη του Ν. Μπελογιάννη  ο Νίκος Βαβούδης  δεν έγινε κατορθωτό να συλληφθεί. Το Νοέμβριο του 1951, δυνάμεις της Ασφάλειας και του στρατού με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Ρέντη εισέβαλαν στο σπίτι της Λυκούργου 39 στην Καλλιθέα, όπου έμενε η οικογένεια του Νίκου Καλούμενου, παράνομου στελέχους του ΚΚΕ. Εκεί, σε διαμορφωμένη κρύπτη, βρισκόταν και ο Νίκος Βαβούδης.

Σύμφωνα με μαρτυρία, αλλά και με δημοσιεύματα στον τύπο, ο Βαβούδης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, για να μην πέσει στα χέρια της Ασφάλειας ζωντανός.

Το άρθρο στο Ριζοσπάστη

Το άρθρο είναι πρωτοσέλιδο και καταλαμβάνει όλη σχεδόν την αριστερά πλευρά της εφημερίδας, δείγμα της σημασίας που έδειχνε τότε του ΚΚΕ, τόσο στον ίδιο τον Βαβούδη, όσο και στην Λέσβο.

Σε αυτό ο Βαβούδης παρουσιάζει την προσωπική του μαρτυρία  για το πώς δημιουργήθηκε η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ στην πόλη της Μυτιλήνης το 1927, ως αποτέλεσμα της ανάγκης να μιλήσει «ένας από το κόμμα» σε εκδήλωση που οργάνωσε εκείνη την περίοδο η ΟΚΝΕ στην πόλη.

Γράφει ο Βαβούδης «σε πολλούς από εμάς επικράτησε η γνώμη ότι έπρεπε να μιλήσει ένας, εκ” μέρους του κόμματος, αλλά κομματική οργάνωση δεν υπήρχε» . «Τότε» συνεχίζει ο Βαβούδης «η τοπική επιτροπή νεολαίας, σκέφτηκε ότι πρέπει να ιδρύσει κομματική οργάνωση»

Το κείμενο αυτό του Βαβούδη που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη τον Νοέμβρη του 1933 και το οποίο το υπογράφει με το όνομα του, από την στιγμή που ως φυλακισμένος δεν υπήρχε κανένας λόγος να κρύβεται, θα πρέπει να είναι από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό δικό του κείμενο που δημοσιεύτηκε ποτέ. Επιπλέον παραθέτει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την ίδρυση των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στην πόλη της Μυτιλήνης που γενικά είναι άγνωστοι σε πολλούς και πολλές. Και  από αυτή την άποψη λοιπόν αξίζει να το διαβάσετε!

Διαβάστε το άρθρο

βαβουδηςΚΚΕ

Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο εδώ