ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου απαντά στη ΝΟΔΕ Λέσβου για τη νόσο της ευλογιάς

Απάντηση στη ΝΟΔΕ Λέσβου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σχετικά με τις κατηγορίες που απηύθυνε στην κυβέρνηση αλλά και στα στελέχη του για την εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα του νησιού. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Δεν ήσασταν ανίκανοι μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως αντιπολίτευση γιατί ενώ η ευλογιά είχε έρθει στο νησί μας από τον Δεκέμβρη του 2016 ,εσείς μας λέτε ότι, τον Ιούνιο του 2017,οκτώ μήνες αργότερα δηλαδή, έφεραν οι Βουλευτές σας στη Βουλή σε ερώτηση που αφορούσε την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών!

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, είχε ήδη καταθέσει στην Ε.Ε. πρόγραμμα για την θωράκιση των ακριτικών περιοχών της χώρας από τις επιζωοτίες στα πλαίσια του οποίου προβλέπεται ειδικό προσωπικό και μέσα αντιμετώπισής τους (ειδικό αυτοκίνητο, υγειονομικό υλικό), που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο. Οι διαδικασίες υλοποίησής του από την Π. Β. Αιγαίου είναι σε εξέλιξη.

Στο αίτημα για έξτρα προσωπικό που έκανε η Π.Β.Αιγαίου στις 20/10/17, για την αντιμετώπιση της νόσου, το Υπουργείο ανταποκρίθηκε και παραχώρησε 2 εργαζόμενους από το ΚΕΠΥΕΛ, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση του, ώστε σήμερα 2/11/17 να έρθουν στη Λέσβο επτά στρατιωτικοί κτηνίατροι για να βοηθήσουν και από αύριο θα βρίσκονται στο μέτωπο της ευλογιάς.

Η κυβέρνηση ήδη έχει φροντίσει στο προϋπολογισμό του Υπουργείου της (ΦΕΚ Β΄ 2193/17) να υπάρχουν κονδύλια για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και των δαπανών ταφής. Αναμένεται στο τέλος αυτού του μήνα να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους και να καταβληθούν στους δικαιούχους οι λοιπές δαπάνες που έγιναν για το λόγο αυτό. Με θετική διάθεση θα αντιμετωπιστούν , στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας που έχει η χώρα, και τα άλλα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Σε αντίθεση με τη ΝΔ που θέλει να δώσει στους ιδιώτες όλες τις αρμοδιότητες των δημοσίων υπηρεσιών, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στον θεσμό των δημόσιων κτηνιατρείων και θα προχωράει σταδιακά στην πλήρη στελέχωσή τους, ανάλογα με την πρόοδο των οικονομικών της χώρας, που εσείς με τις πολιτικές σας πτωχεύσατε.

Είναι όμως μεγάλο το θράσος σας να κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαξίωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π. Β. Αιγαίου, όταν επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ όχι μόνο μειώθηκε το προσωπικό της και έκλεισαν τα Περιφερειακά ιατρεία, αλλά και με ευθύνη στελεχών του κόμματος σας μετατράπηκε σε παραμάγαζο, δεν εκτελούνταν το πρόγραμμα του καταρροϊκού πυρετού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε καραντίνα το νησί κοντά δέκα χρόνια τώρα!. Και να σας υπενθυμίσουμε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας, έχει την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων αντιμετώπισης των ζωονόσων, ανάμεσα στις οποίες ανήκει και η ευλογιά.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου παρακολουθεί με υπευθυνότητα και αγωνία την εξέλιξη της ευλογιάς των προβάτων, με θετικές κριτικές παρεμβάσεις στελεχών της, μη αντιληπτές ωστόσο από την κοντόφθαλμη, στείρα και στερούμενη προτάσεων, αντιπολιτευτική τακτική σας. Για μας προέχει η προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων και της οικονομικής ζωής του νησιού συνολικά.

Επειδή δεν έχετε επιχειρήματα, καταφεύγετε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που δεν συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια που απαιτείται απ’ όλους μας, για την αντιμετώπιση της νόσου και την επιστροφή στην κανονικότητα.»