ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Παράνομη αλιεία ολοθούριου στους κόλπους Καλλονής και Γέρας Λέσβου

Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ψαράδων, παρατηρείται στους κόλπους της Καλλονής και της Γέρας στη Λέσβο, εκτεταμένη παράνομη αλιεία ολοθούριου, βάζοντας σε κίνδυνο την ισορροπία του θαλάσσιου τοπικού οικοσυστήματος.

γρυλοι

Το ολοθούριο, ένας θαλάσσιος οργανισμός, συμβάλει στο φιλτράρισμα των υδάτων σε συγκεκριμένη περιοχή όπου γεννούν τα αυγά τους τα περισσότερα ψάρια της περιοχής. Το ολοθούριο χρησιμοποιείται σαν δόλωμα, ενώ η αλίευση του επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αποκλειστικά και μόνο για την εκμετάλλευσή του ως δόλωμα.

Εν τούτοις, λόγω της αυξημένης ζήτησης του από το εξωτερικό (ειδικά από την Κίνα), τον τελευταίο χρόνο γίνεται εκτεταμένη παράνομη αλιεία του με στόχο το κέρδος. Αν και τα σκάφη που αλιεύουν δολώματα έχουν προμηθευτεί ειδικές προς τούτο άδειες, υπάρχει ελλιπής έλεγχος για το εάν τηρούνται κατά την αλιεία ολοθούριου, οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την αλιεία δολωμάτων.

Για το θέμα, υπάρχουν πολλές καταγγελίες αλιέων της περιοχής, ενώ πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, κατέθεσε αναφορά στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητά να ελεγχθεί η αλιεία του συγκεκριμένου θαλάσσιου οργανισμού, προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός του, που σήμερα κινδυνεύει με αφανισμό.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *