ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Περίπου 4.5 εκατ. προβολές για το «Ode to Lesvos»


Περίπου 4,5 εκατ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν δει μέχρι στιγμής στο YouTube την πλήρη εκδοχή του μικρού ντοκιμαντέρ «Ωδή στη Λέσβο», ενώ το «τρέιλερ» (sort film) το έχουν δει πάνω από 9 εκατομμύρια!. Αν, δε, υπολογίσουμε και το πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δει την διαφήμιση της εταιρείας από τις τηλεοράσεις τους, τότε με σιγουριά μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια!

Η Ωδή στη Λέσβο είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αφηγείται την ιστορία συμπολιτών μας, μερικοί εκ των οποίων, όπως ο Στρατής Βαλαμιός, ο συνάδελφός του Θανάσης Μαρμαρινός και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στην χωρίς συμβιβασμούς φιλανθρωπία που επέδειξαν.

«Μπορείς στ” αλήθεια να αγνοήσεις αυτό που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου; Αύριο μπορεί να συμβεί και σ” εμένα. Μπορεί να είμαι εγώ πάνω σε μια βάρκα με την οικογένειά μου – και θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει», δηλώνει ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός στην Ωδή στη Λέσβο.

Η θετική απόκριση των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι μόνο πέρυσι βοήθησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας το Αιγαίο, καταγράφηκε στην Ωδή στη Λέσβο. Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Johnnie Walker, στο πλαίσιο του προγράμματος «Storyline», μέσω του οποίου ακούγονται  πραγματικές ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο.

Σκηνοθέτης της Ωδής στη Λέσβο είναι ο βραβευμένος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance Talal Derki. «Το συγκεκριμένο project ήταν βαθύτατα προσωπικό, με επιρροές από τις εμπειρίες μου από τη Συριακή και την Ελληνική κουλτούρα», δήλωσε ο Derki, ο οποίος είναι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Συρία και τιμήθηκε στο Sundance για το ντοκιμαντέρ του Επιστροφή στη Χομς, το οποίο αναφερόταν στον πόλεμο στην πατρίδα του.

«Μετά από τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού και έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι την απόγνωση των μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους, ένιωσα την ανάγκη να διηγηθώ την εμψυχωτική ιστορία ανταπόκρισης των κατοίκων της Λέσβου.  Η διαρκής αισιοδοξία τους, η προθυμία να βοηθήσουν και κυρίως η ανθρωπιά τους, υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε το αύριο καλύτερο από το σήμερα», πρόσθεσε.

Η Ωδή στη Λέσβο παρουσιάστηκε επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο την 21η Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης).