ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο ανάθεσης εργασιών με αφορμή “επείγουσες ανάγκες”

Σοβαρές καταγγελίες για εισαγωγή “από το παράθυρο”  και χαριστικές συμβάσεις με εργολάβους στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, κάνει η περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα, με αφορμή πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής  με την οποία η περιφέρεια αναθέτει εργασίες σε επαγγελματίες εκτός του εγκεκριμένου πίνακα συνεργατών.

Οπως καταγγέλλει η Μ. Νικολάρα, ενώ ήδη με προηγούμενη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή, έχει εγκρίνει πινάκες “με συγκεκριμένους επαγγελματίες και τύπους μηχανημάτων καθώς και τιμές τους οποίους η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα χρησιμοποιεί για την κάλυψη έκτακτων αναγκών όταν αυτές παρουσιάζονται και μέχρι 31/3/2018“, με τους οποίους υπεγράφη “μνημόνιο συνεργασίας” σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την ανάθεση επειγουσών εργασιών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε άλλους εργολάβους που δεν συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό!

“Η τακτική αυτή παραβιάζεται η 415/17 απόφαση της Ο.Ε την οποία καλούμαστε μέχρι 31/3/18 να εφαρμόζουμε αλλά και ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι δύο προσφέρουσες επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα, γνωρίζοντας τις τιμές που είχαν προσφέρει όσοι αναγράφονται στον πίνακα, να δώσουν χαμηλότερες”, λέει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Μαρία Νικολάρα.

Η ανακοίνωση της Μαρίας Νικολάρα

Για άλλη μια φορά με πραξικοπηματικές ενέργειες η Περιφερειακή Αρχή ‘’εκτελεί’’ το έργο της, αδιαφορώντας τόσο για τις απόψεις των μελών του Π.Σ και των επιτροπών αλλά και για την ίδια την νομιμότητα των πράξεών τους. Το ποτήρι όμως της ανοχής μας ξεχείλισε όπως και τα ποτάμια της Λέσβου.

Αφορμή η ‘’απόφαση’’ της Οικονομικής Επιτροπής της 22/1/2018 σχετικά με την ανάθεση επειγουσών εργασιών αποκατάστασης αναχωμάτων σε χείμαρρους της Λέσβου, μετά από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα και τις δυσμενείς συνέπειες που επέφεραν σε υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Πως έχουν τα πράγματα;

Με την 415/17 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίναμε πίνακες με συγκεκριμένους επαγγελματίες και τύπους μηχανημάτων καθώς και τιμές τους οποίους η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα χρησιμοποιεί για την κάλυψη έκτακτων αναγκών όταν αυτές παρουσιάζονται και μέχρι 31/3/2018. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είχαν ανταποκριθεί σε πρόσκληση της Π.Β.Αιγαίου, έδωσαν προσφορές και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με λήξη την 31/3/2018.

Υπάρχει μάλιστα η πρόβλεψη στο εισηγητικό της 415/17 απόφασης αλλά και στην ίδια την απόφαση τόσο για προσθήκη και άλλων μηχανημάτων που έχουν στην κατοχή τους οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αλλά δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες, αλλά και η δυνατότητα βελτίωσης των προσφορών τους προς όφελος της Π.Β.Αιγαίου.

Τι έγινε στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 22/01/2018;

Χωρίς καν να προταθεί στους επαγγελματίες που συμμετέχουν στο μνημόνιο και βρίσκονται σε άλλες περιοχές του νησιού να μετακινηθούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις περιοχές που εμφανίστηκαν ανάγκες μετά τις πρόσφατες πλημύρες, την ημέρα της συνεδρίασης (22-1-18) εμφανίστηκαν οι με αρ.πρωτ.3640/41/22-1-18 και 3669/40/22-1-2018 προσφορές άλλων επαγγελματιών που δεν είχαν ανταποκριθεί στην περσινή πρόσκληση της Περιφέρειας, δεν είχαν δώσει προσφορές και δεν είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.

Αυτές τις προσφορές η Περιφερειακή Αρχή ζήτησε να τις αξιοποιήσουμε με το αιτιολογικό ότι «δεν υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές αρκετά μηχανήματα άλλων συνεργατών μας και οι συγκεκριμένοι μας έδωσαν συμφέρουσες προσφορές».

Σε κανένα σημείο της εισήγησης – ούτε της κανονικής ούτε και της εμφανιζόμενης στην απόφαση – δεν αναφέρεται ότι αυτός ο πίνακας της 415/17 απόφασης δεν καλύπτει τις ανάγκες ούτως ώστε να απαιτηθεί η κλήση και άλλων επαγγελματιών.

Επισημάναμε εγγράφως ότι με αυτήν την τακτική  παραβιάζεται η 415/17 απόφαση της Ο.Ε την οποία καλούμαστε μέχρι 31/3/18 να εφαρμόζουμε αλλά και ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι δύο προσφέρουσες επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα, γνωρίζοντας τις τιμές που είχαν προσφέρει όσοι αναγράφονται στον πίνακα, να δώσουν χαμηλότερες. Όλα αυτά δεν αναφέρονται στην ‘’απόφαση’’.

Με αυτήν την τακτική -πέραν των άλλων – διαταράσσονται και οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της Περιφέρειας και των εν δυνάμει συνεργατών της, που πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια έσπευσαν να εξυπηρετήσουν στις έκτακτες ανάγκες, αρκετές φορές με μη διασφαλισμένη την πληρωμή τους, κάτι πολύ γνωστό στους κύκλους της Λέσβου.

Φυσικά καταψηφίσαμε αυτή την πρόταση που εξόφθαλμα έβαζε από το παράθυρο τους νέους προμηθευτές της περιφέρειας

Τελικά δηλαδή:

έφτασαν στο σημείο άλλα να γράφουν οι εισηγήσεις και άλλα να εμφανίζονται ότι έγραφαν, άλλα να καλούμαστε να εφαρμόσουμε με προηγούμενες αποφάσεις του συλλογικού οργάνου, άλλα να συζητάμε κατά τη συνεδρίαση και άλλα να ισχύουν, άλλα να ζητάμε εγγράφως να εφαρμοστούν και άλλα εντέλει να ‘’φαίνεται ότι αποφασίσαμε’’ με την 53/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία το μόνο που καταγράφεται είναι η αρνητική μας ψήφος.

Είναι πράγματα που μπορούμε να δείχνουμε την κατανόηση, την συνεργασία και την ανοχή μας κκ της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να λύνονται προβλήματα προς όφελος των συμπολιτών και των νησιών μας, κάτι που το έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές και το γνωρίζετε καλά.

Στα πραξικοπήματα όμως και στην παραβίαση της νομιμότητας θα σας αφήσουμε μόνους. Και μην επικαλείστε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως δικαιολογία γιατί υπάρχει και η λαϊκή παροιμία που λέει ‘’ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται’’

Τα σχετικά έγγραφα όπως αναρτήθηκαν στην Διαύγεια

ΩΞΝΠ7ΛΩ-3ΙΚ.ΠΊΝΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ 31.3.18

 

ΩΠ5Δ7ΛΩ-ΛΥ2.pdf επείγουσες εργασίες