ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Πρόγραμμα διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών λέμβων και σωσιβίων

Η διαχείριση των αποβλήτων (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, μηχανές κ.λπ.), που προκύπτουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου, απασχόλησε κυβερνητική διυπουργική σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ.Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Τσιρώνης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ο όγκος αυτών των αποβλήτων να θαφτεί στα νησιά ή όπου αλλού «γιατί αυτό θα συμβάλει σε μία τεράστια οικολογική καταστροφή και απώλεια πόρων»,τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε ότι πρέπει να γίνει διαχείριση αυτού του υλικού «με πιλοτικό πρόγραμμα τη Λέσβο που δέχεται και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική και προσφυγική εισροή και με την επικείμενη συνεργασία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων νησιών του Αιγαίου που έχουν ανάλογα ζητήματα», ώστε να προκύψει όφελος για τους ΟΤΑ και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσα από ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες, κατά το δυνατόν τοπικές.

Ο κ. Τσιρώνης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ή έκδοση ΚΥΑ, προκειμένου να οριοθετηθούν χώροι συγκέντρωσης όλων αυτών των υλικών, «με απώτερο σκοπό ανακύκλωση, μεταποίηση ή ακόμα και αλληλέγγυες προσφορές σε κράτη της Αφρικής – υπάρχουν σχετικά αιτήματα – π.χ. για σωσίβια, που μπορούν να σώσουν ζωές, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Βικτώρια», τόνισε.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, ενώ το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ότι οι κ.κ. Τσιρώνης και Κουίκ θα επισκεφθούν την Λέσβο, ενώ θα συναντηθούν και με τους δημάρχους των άλλων νησιών του Αιγαίου, για τον ίδιο σκοπό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, τεχνικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ έγινε και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Λέσβου κ. Σπύρου Γαληνού.