ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Σε λειτουργία νηπιαγωγείο για προσφυγόπουλα στον Καρά Τεπέ

«Όταν δημιουργείται ένα χωριό , πρέπει να δημιουργείται και ένα σχολείο και το χωριό «Μαυροβούνι» του προσφυγικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ έχει πλέον το δικό του νηπιαγωγείο» τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης παρουσιάζοντας το νηπιαγωγείο του καταυλισμού που εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε να λειτουργεί.

Το σχολείο λειτουργεί ως προέκταση του κοντινότερου σχολείου, του 14ου νηπιαγωγείου του συνοικισμού.

Τέσσερις νηπιαγωγοί έχουν προσληφθεί και αναμένονται άλλες τρεις για να καλύψουν το σύνολο των παιδιών που δικαιούνται να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο. 39 προσφυγόπουλα φοιτούν σήμερα στο νηπιαγωγείο του Καρά Τεπέ και όταν τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα καλυφθεί το σύνολο των νηπίων του καταυλισμού.

«Είναι ένας αγώνας ενός έτους η δημιουργία αυτού του νηπιαγωγείου , είπε ο διευθυντής του κέντρου Σταύρος Μυρογιάννης, το οποίο ζητούσαν οι γονείς και βοήθησαν όλοι για να δημιουργηθεί».

Στην παρουσίαση του σχολείου (χθες) βρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί για να στηρίξουν τη λειτουργία του όπως και ο αντιδήμαρχος παιδείας του δήμου Λέσβου.

Στο κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας του δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ σήμερα φιλοξενούνται 1220 πρόσφυγες , κυρίως οικογένειες με παιδιά. 150 παιδιά βρίσκονται στον καταυλισμό και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα στα σχολεία για να μπορέσουν να φοιτήσουν ενώ όποιες οικογένειες θέλουν και μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα πρωινά τμήματα στα σχολεία όπου λειτουργούν τάξεις υποδοχής.

Αγκάθι παραμένει η αδυναμία δημιουργίας δομής εκπαίδευσης μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας και η μη πρόσβαση στην εκπαίδευση εκατοντάδων παιδιών, καθώς ο πληθυσμός μεταβάλλεται συνεχώς και οι συνθήκες δεν κρίνονται ως κατάλληλες…