ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Απόσυρση έργου Σκάλας Ερεσού

 

 

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ διαμαρτύρεται για μια φορά ακόμη γιατί οι προτάσεις έργων στα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης) γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και βέβαια χωρίς καν να υπηρετούν κάποιο σχέδιο. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκλογή σας και συνεχίζετε να βαδίζετε στα τυφλά – όπως και οι προκάτοχοι σας – με αποτέλεσμα το Β.Αιγαίο, οι πολίτες του και οι επιχειρήσεις του να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Ειδικά σε ότι αφορά το έργο στη Σκάλα Ερεσού που προτείνει ο Δ.Δυτικής Λέσβου εκτός από τις δικές μας θέσεις, φαίνεται να αγνοείτε και τη τοπική κοινωνία που στα Δελτία Τύπου μετά τις επισκέψεις σας δεν παύετε να δηλώνετε ότι αφουγκράζεστε. Υπάρχουν ήδη δημόσιες τοποθετήσεις τόσο της ΟΛΣΑ όπως και των καταστηματαρχών της Σκάλας Ερεσού κατά του προτεινόμενου έργου.

Όπως προφανώς θα γνωρίζετε οι ενστάσεις κατά του έργου είναι πολλές:

– Αμφισβητείται η σκοπιμότητα τσιμεντοποίησης σημαντικού τμήματος της εμβληματικής από πολλές πλευρές αμμουδιάς της Ερεσού

– Προβάλλονται πολλά ερωτηματικά σε ότι αφορά τη προώθηση του έργου τη στιγμή που εκκρεμεί το αίτημα του δήμου για επαναχάραξη του αιγιαλού, ενώ υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες που σχετίζονται με το κατά πόσο η κατασκευή αυτή θα ανοίξει την όρεξη για άλλους να «αξιοποιήσουν» τη παραλία-άμμο.

– Σε μια εποχή που τα φαινόμενα από τη κλιματική αλλαγή γίνονται όλο και ποιο έντονα και ισχυρά και χρειαζόμαστε να βάλουμε σε εφαρμογή μια στρατηγική προσαρμογής, εσείς όχι μόνο δεν προχωράτε στην έγκριση της σχετικής μελέτης αλλά με τη πράξη σας δημιουργείτε de facto νέα δεδομένα, ειδικά σε μια παραλία που πλήττεται από διάβρωση και κινδυνεύει.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητάμε να σταλούν στο Υπ.Εσωτερικών ΜΟΝΟ οι προτάσεις που αφορούν την ενότητα ΑΤ14 που λήγει σήμερα και να φέρετε άμεσα τον συνολικό σχεδιασμό σας πρώτα στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και στη συνέχεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν σκοπεύετε να εντάξετε το έργο της Σκάλας Ερεσού σε αυτή την ενότητα, σας ζητάμε να μην το καταθέσετε λαμβάνοντας υπόψη σας τη διαβούλευση που η ίδια η κοινωνία έχει ξεκινήσει.

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών

Γιάννης Σπιλάνης