ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: Για το θέμα του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου
Με μια κίνηση του ο Μουτζούρης απαξιώνει κοινωνία, γιατρούς και θεσμούς
Υπάρχει ανάγκη για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο σε ένα νοσοκομείο;
Προφανώς και υπάρχει.
Όπως λένε οι γιατροί- κάθε νευροχειρουργός εκπαιδεύεται για να το χρησιμοποιεί και επομένως θεωρείται απαραίτητος εξοπλισμός για να προσφέρει σωστές υπηρεσίες ένα νοσοκομείο.
Ποιος είναι υπεύθυνος να φροντίσει να υπάρχει διαθέσιμος ο εξοπλισμός;
Προφανώς το Υπουργείο Υγείας στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα του εξοπλισμού και της καλής λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας.
Όμως ο εξοπλισμός δεν αρκεί, χρειάζονται και οι γιατροί. Ποιος είναι υπεύθυνος να φροντίσει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για τη σωστή χρήση του εξοπλισμού; Και πάλι η απάντηση είναι το Υπουργείο Υγείας. Τις ανάγκες οφείλει να τις γνωρίζει ο Διοικητής του κάθε νοσοκομείου και να υποβάλει το σχετικό αίτημα του στο Υπουργείο μέσω της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Γιατί μπλέχτηκε η Περιφέρεια Βορείου αιγαίου σε ένα θέμα που δεν είναι αρμοδιότητας της;
Πράγματι οι εκτελεστικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας εντοπίζονται και σε θέματα δημόσιας υγείας (πχ. πρόληψη περιβαλλοντικών παραγόντων που δημιουργούν προβλήματα υγείας στους πολίτες) για τα οποία όμως μέχρι στιγμής δεν κάνει κάτι.
Αντίθετα για το σύστημα περίθαλψης έχει μόνο τη γενική αρμοδιότητα του επισπεύδοντος (όπως και σε άλλα θέματα όπως η παιδεία, οι μεταφορές, η φορολογία κλπ), αφού αφορά τους πολίτες της. Ας δεχτούμε λοιπόν καλοπροαίρετα ότι η Περιφέρεια ήρθε στην περίπτωση αυτή να συμπληρώσει ένα κενό στη δράση της Κυβέρνησης, καθ’ ύλη αρμόδιας, βοηθώντας με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει (κατά ομολογία όλων των παρατάξεων στη πρόσφατη αλλά και σε όλες τις προηγούμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό) να αγοραστεί το πολύτιμο μηχάνημα.
Η εξέλιξη όμως του συγκεκριμένου θέματος αναδεικνύει τα όρια μιας δράσης χωρίς σχεδιασμό, που είναι ενδεικτικό της λογικής Γόμου-Μουτζούρη και του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν αυτοί αλλά και η συγγενής διοίκηση του νοσοκομείου. Επειδή πιθανόν να φύγει ένας συγκεκριμένος γιατρός, ο κ. Μουτζούρης αρνείται πλέον να προχωρήσει την αγορά του μηχανήματος.
Ο σχεδιασμός του συστήματος υγείας ενός τόπου δεν μπορεί να γίνεται στο «πόδι» με πελατειακή λογική. Το συγκεκριμένο μηχάνημα πρέπει να αγοραστεί όχι γιατί βρέθηκε τυχαία ένας γιατρός που θέλει να το χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει να αγοραστεί γιατί υπάρχει επιστημονική καταγραφή αναγκών και κεντρικός σχεδιασμός ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες αυτές τοπικά. Αυτό σημαίνει ότι και το μηχάνημα και η συνεχής παρουσία ομάδας γιατρών που θα το αξιοποιούν, είναι απαραίτητοι.
Επομένως το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν αχρηστεύεται το μηχάνημα αν φύγει ένας συγκεκριμένος γιατρός που υπηρετεί σήμερα και ξέρει να το χρησιμοποιεί, αλλά αν η αγορά του είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου αυτό να παρέχει σωστές υπηρεσίας υγείας δευτεροβάθμιου επιπέδου. Αν δηλαδή ο στόχος είναι η ενίσχυση του Νοσοκομείου με υποδομές, εξοπλισμό και επιμόρφωση όλων των σχετικών γιατρών και του υπόλοιπου νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους προς όφελος των πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης με τις συνεχείς παλινωδίες του φαίνεται να εμπαίζει και τους πολίτες (δήθεν νοιάζεται για την υγεία τους και γι’αυτό θα αγοράσουμε το μηχάνημα), και με τους γιατρούς (υποτιμώντας τους λέγοντας ότι αν φύγει ο συγκεκριμένος γιατρός εσείς δεν ξέρετε να το χειρίζεστε, άρα να δεν σας το αγοράζουμε).
Κυρίως όμως φαίνεται να παίζει με τους θεσμούς γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς καμία εξήγηση και λογοδοσία. Για το λόγο αυτό ζητάμε να έρθει άμεσα το θέμα ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αλλάξει την αρχική του απόφαση.
Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει φέρει 3 φορές το θέμα των δομών υγείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (http://www.symparataxipoliton.gr/…). Όμως η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη- Χριστόφα , παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Οργάνου, δεν διεκδίκησε ποτέ την υλοποίηση τους.
Και αναρωτιώμαστε: οι συνοδοιπόροι της Κυβέρνησης, και ειδικά οι κκ Μουτζούρης, Βρουλής και η κα Γόμου, ποιες ακριβώς πρωτοβουλίες πήραν και πότε για να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας στο Βόρειο Αιγαίο που όπως όλοι μας γνωρίζουμε παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης, παντού, στα Περιφερειακά Ιατρεία , στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία όλων των νησιών με αποτέλεσμα αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στην εν γένει ανάπτυξή τους;